the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. China
  5. WANG, CAI & ASSOCIATES
  6. 2014
  7. Lanshi Xidi Clubhouse / WANG, CAI & ASSOCIATES

Lanshi Xidi Clubhouse / WANG, CAI & ASSOCIATES

  • 20:00 - 9 November, 2015
Lanshi Xidi Clubhouse / WANG, CAI & ASSOCIATES
Lanshi Xidi Clubhouse / WANG, CAI & ASSOCIATES, © Xia Zhi, Wang Quan
© Xia Zhi, Wang Quan

© Xia Zhi, Wang Quan © Xia Zhi, Wang Quan © Xia Zhi, Wang Quan © Xia Zhi, Wang Quan + 69

  • Architects

  • Location

    Huaiyin, Jinan, Shandong, China
  • Architect in Charge

    Wang Quan, Cai Shanyi
  • Design Team

    Li Mianli, Xu Hailong, Wang Yimeng, Zhang Changqing, Xu Kun
  • Area

    1530.0 sqm
  • Project Year

    2014
© Xia Zhi, Wang Quan
© Xia Zhi, Wang Quan

Text description provided by the architects. Today, most Chinese architecture is defined by two distinct trends: a concern with utility or function or, a focus on image and style. Conversely, our design for the Lanshi Xidi Clubhouse seeks another approach, one that is contemporary and authentic yet tied to its cultural and environmental context. Conceptually, the endeavor is to create a building with a subdued presence that evokes qualities of simplicity and calm, and, is unique and integral to its surroundings.

© Xia Zhi, Wang Quan
© Xia Zhi, Wang Quan

Located in an open farm field, the building is imagined as emerging out of the ground—a building-landscape that responds to its context and translates specific Chinese spatial principles into a contemporary architectural language. Meandering volumes characterize the building organization while an irregular roofline recalls the profile and silhouette of traditional Chinese villages. The primary building volume expands laterally southward emphasizing its connection to the landscape, while a glazed double-height lobby provides a central focus for the community. Instead of a uniform configuration or regular arrangement of spaces, the design translates some the informal attributes of a traditional Chinese village, organizing the program in an irregular manner as well as in accordance with the differences between the public and private nature of the various activities. Circulation is designed to provide a transitional “grey space” between indoors and outdoors and is another example of a traditional spatial principle. Again, the intention is to create a building that is unique to its place and setting by creating a complementary and integral relationship between the building and landscape.

© Xia Zhi, Wang Quan
© Xia Zhi, Wang Quan
© Xia Zhi, Wang Quan
© Xia Zhi, Wang Quan

The building is oriented to provide natural light and ventilation while thickened walls are used to maximize insulation. The system of construction intentionally avoids mechanization and prefabrication, focusing instead on the process of on-site construction and techniques that celebrate China’s rich tradition of craftsmanship. The major materials are metal panels, strawboard, common red brick and cast concrete. They were selected not only for cost-effectiveness and their capacity to accentuate the qualities of the form and space, but also for their ability to age and weather over time, endowing the building with a sense of growth and life.

© Xia Zhi, Wang Quan
© Xia Zhi, Wang Quan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Lanshi Xidi Clubhouse / WANG, CAI & ASSOCIATES" 09 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776800/lanshi-xidi-clubhouse-wang-cai-and-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Xia Zhi, Wang Quan

WA中国建筑奖获奖项目:“大地中长出的房子” / 王泉、蔡善毅 & Associates