the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Peru
  5. Nomena
  6. 2014
  7. Miermana Villa / NOMENA

Miermana Villa / NOMENA

  • 11:00 - 9 November, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Miermana Villa / NOMENA
Miermana Villa / NOMENA, © Gonzalo Cáceres
© Gonzalo Cáceres

© Gonzalo Cáceres © Gonzalo Cáceres © Gonzalo Cáceres © Gonzalo Cáceres + 16

  • Project Development

    Talia Valdez Prado
  • Construction

    Carreras
  • Structures

    Indacochea
  • Electrical and Plumbing

    Jose Luis Vega
  • More Specs Less Specs
© Gonzalo Cáceres
© Gonzalo Cáceres

Text description provided by the architects. Courtyard as structure

The courtyard or void is defined as an equivalent space, but without a specific function. This feature makes it essential for the architectural experience. Ambiguity can be reused in a program of different types.

Axonometric
Axonometric

We decided to turn the courtyard into the organizing structure. Miermana Villa is a permanent home in the suburbs of Lima.

Several examples of the same typology but in different times and places show us how the same idea may end up in such different results. Among them are: The Roman, which is symmetrical; the colonial, centralized and modern, implemented by Sert and Mies Van der Rohe.

© Gonzalo Cáceres
© Gonzalo Cáceres

A square plan 20 meters on the side abstracts from the symbolic housing conditions. The program is divided into two linear bars (one for the parents and the other for children). A connector contains all the services required for the house. This division creates tension between them, allowing the void to articulate both functions, giving greater importance to what happens between the functional spaces.

© Gonzalo Cáceres
© Gonzalo Cáceres

The courtyard is set with structural lines in one direction and not with static walls as in the ancient typology. This allows the first level to be transparent, housing the most social activities. While the second level houses the most private spaces of the home. Transparency is achieved from north to south and from east to west, widening the boundaries of the interior space.

© Gonzalo Cáceres
© Gonzalo Cáceres

The project has 2 very different staircases: a fast one (which supplies the services vertically, without any experience, it is only functional) and a slow one (it allows one to traverse the space and contemplate the courtyard).

Section 1
Section 1
Section 2
Section 2

The void thus becomes a large space with no particular function. It may be transformed according to the needs of the user and the time in which it is inhabited. The two suspended rods release the floor in search of transparency.

The volume is weightless and suspended, it provides a composition of light and shadow throughout the house. The section sets the importance of weightlessness. Each section contains different conditions and private activities, this is only due to the space requirements. The ground plane is therefore released, achieving absolute transparency.

© Gonzalo Cáceres
© Gonzalo Cáceres

The staircase is positioned so that it takes part in the ambiguous activity of the courtyard and its north-south transparency.

We understand the concept of transparency as the possibility of crossing opaque elements. We seek to expand the functional spaces. Raising the opaque volumes and releasing the ground plane. The courtyard then becomes an ambiguous space, without determined boundaries or specific dimensions.

© Gonzalo Cáceres
© Gonzalo Cáceres

Thus, we achieve transparency from east to west and from north to south along the linear volume. Different spatial situations, terraces, double heights and enclosed courtyards in its sides are revealed. Natural light penetrates inside and the views leak from within, traversing the building.

© Gonzalo Cáceres
© Gonzalo Cáceres

View the complete gallery

About this office
Nomena
Office
Cite: "Miermana Villa / NOMENA" [Villa Miermana / NOMENA] 09 Nov 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/776794/miermana-villa-nomena/> ISSN 0719-8884
© Gonzalo Cáceres

Miermana 别墅 / NOMENA