Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten

Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten

Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Chair, HandrailProvinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Chair, Table, GlassProvinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - ChairProvinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Facade, Windows+ 24

's-Hertogenbosch, The Netherlands
More SpecsLess Specs
Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Facade, Windows
© Sebastian van Damme

Text description provided by the architects. The Provinciehuis of North-Brabant is located South-East of the city of ‘s-Hertogenbosch, capital of the province of North Brabant (The Netherlands), and is surrounded by the water landscape of the Zuiderplas and the motor landscape of E25.

Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Table, Chair
© Sebastian van Damme

The building, originally designed in the Seventies by Dutch architect Hugh Maaskant, was initially unpopular because too expensive and too big. Now after forty years, the Provinciehuis has become a symbol of active public service and its eighteen storey tower a striking landmark of the Brabantse landscape. The building shows a perfect balance between the horizontality of the public and representative plinth and the elevation of the office tower. Both volumes are raised one floor above the ground level to house the parking area, symbol itself of the modern industrial nature of the concrete architecture.

Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Image 19 of 24
Ground Floor Plan

The strong character of Maaskant’s architecture speaks through generous spaces highlighted by grand gestures and small details promoting interaction between politicians, administrators, civil servants and citizens. This interaction was gradually lost overtime. The challenge of the renovation project was in the correct reading of the original spatial quality of the plan, in freeing the plinth from the security barriers and in updating the building to the contemporary needs.

Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Chair
© Sebastian van Damme

KAAN Architecten works in accordance with Maaskant’s interpretation, yet with a personal approach. The central hall is now permanently accessible; the Statenzaal and the Bois Le Duc Hall are also accessible when in session. The main entrance area opens up to all three levels of the horizontal plinth and houses a curved staircase to the parking floor, a coffee bar and the imposing stairway to the first floor assembly hall. Offices are located in the longitudinal walls behind the original glass bricks and lights.

Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Windows
© Sebastian van Damme

In the office tower the rooms are replaced by a flexible working space and are clustered in three floors each. Every cluster is provided with open and closed working space: 8 workplaces for 10 employees to emphasize the dynamics of the new work environment. Vertical circulation is streamlined, lifts stop every three floors and two flights of stairs serve each independent cluster.

Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Image 21 of 24
Diagram 0

On November 3rd 2015 Vincent Panhuysen, KAAN Architecten’s partner, received a medal of merit from the Commissioner of the King, Wim van de Donk, for the special and careful guidance in the renovation of the Provinciehuis of North-Brabant.

Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten - Image 11 of 24
© Sebastian van Damme

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Brabantlaan 1, 5216 TV 's-Hertogenbosch, Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten" 11 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776741/provinciehuis-of-north-brabant-renovation-kaan-architecten> ISSN 0719-8884

© Sebastian van Damme

北布拉班特省 普罗文斯休斯大楼重建项目 / KAAN Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.