the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Concert House
  4. New Zealand
  5. Stevens Lawson Architects
  6. 2014
  7. The Blyth Performing Arts Centre / Stevens Lawson Architects

The Blyth Performing Arts Centre / Stevens Lawson Architects

  • 19:00 - 9 November, 2015
The Blyth Performing Arts Centre / Stevens Lawson Architects
The Blyth Performing Arts Centre / Stevens Lawson Architects, © Mark Smith
© Mark Smith

© Mark Smith © Mark Smith © Mark Smith © Mark Smith + 22

  • Project Team

    Gary Lawson, Nicholas Stevens, Yvette Overdyck, Barry Tobin, Raukura Turei
  • Contractor

    Mackersey Construction
  • Structural Engineer

    Holmes Consulting Group
  • M&E Engineer

    eCubed Building Workshop
  • Interiors

    Stevens Lawson Architects
  • Lighting

    eCubed Building Workshop
  • Acoustics

    Marshall Day Acoustics
  • Quantity Surveyor

    Rider Levett Bucknall
  • Surveyor

    Surveying The Bay
  • Planning Consultant

    Environmental Management Services
  • Fire Consultant

    Holmes Fire
  • Theatre Design Consultant

    Dorita Hannah
  • Theatre Advisory Services

    John McKay
  • Project Cost

    $6,248,000
  • More Specs Less Specs
© Mark Smith
© Mark Smith

Text description provided by the architects. The Blyth Performing Arts Centre is a 400 seat concert chamber and assembly hall. Its sculptural form, innovative interior spaces and outstanding acoustics create an exciting new place for music and theatre performance for Iona College, and a valuable asset to the wider community of Havelock North.

© Mark Smith
© Mark Smith

The School came to us looking to create a “centre of musical excellence” through the creation of a well-equipped, well-tuned Concert Chamber designed specifically for unamplified sound - chamber music, choral singing, speaking,  while also accommodating other performing arts.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The building sits amidst the trees on a gentle slope near the entry to Iona College as a new symbol and public gesture of welcome. The strong sculptural language of sinuous curves and angled planes is drawn from the shapes of musical instruments and the folded landscape of Te Mata Peak. The great metal roof is bent and shaped into a form that is taut yet graceful, and resonant with energy.

The Blyth Performing Arts Centre / Stevens Lawson Architects, © Mark Smith
© Mark Smith

The Entry Foyer is a dramatic double height space which emphasises the 'sense of occasion'. It is a flowing space with areas for reception, bar, sitting and gathering. The expanse of glazing orientates and connects the Foyer to the landscape beyond.

© Mark Smith
© Mark Smith

The Concert Chamber is a generous and elegant room with finely tuned acoustics. It has tiered seating for 300 people in the centre and a further 100 seats around the balcony, creating an engaging theatrical atmosphere. The asymmetrical curved ceiling and angled walls give the space a sculptural quality and a sense of spatial intrigue.

© Mark Smith
© Mark Smith

A high window brings in natural light from the south and a low window frames a view to the landscape. A louvered wall in the chamber enables different reverberation for musical and theatrical use, and acoustic sculpted ‘ribbon’ reflective panels are integrated into the ceiling.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

The materials used are mainly NZ made, cost efficient, sustainable and are chosen for durability and low  maintenance. They are used innovatively to elevate them to a sculpted form of beauty in harmony with the landscape and design philosophy. Rough sawn pine is used as an internal lining in the concert chamber and the foyer.

© Mark Smith
© Mark Smith

Polished concrete floors run throughout the interior. Gib lines the ceiling to the concert chamber allowing the sculptural form to stand out. The choice of materials creates a lot with a little, creating beauty from the ordinary. Optimized thermal insulation R-values have been installed coupled with acoustic performance to ensure a comfortable internal environment.

Cross Section
Cross Section

The Back of House facilities are designed for the efficient movement of performers and instruments. The Green Room located to the side of the stage has a visual connection to the Concert Chamber. The Loading Bay and Plant Room are discretely located at the rear.

© Mark Smith
© Mark Smith

We believe the best architecture is a perfect synthesis of form and function, not only should it be beautiful but it should be beautiful to use. With our design for the Blyth Performing Arts Centre we aimed to create an architectural expression of strength and grace, and an experience that approaches the sublime beauty of music.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Blyth Performing Arts Centre / Stevens Lawson Architects" 09 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776739/the-blyth-performing-arts-centre-stevens-lawson-architects/> ISSN 0719-8884
© Mark Smith

布莱斯表演艺术中心 / Stevens Lawson Architects