the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Raúl Gutiérrez Salgado
  6. Marta's House / Raúl Gutiérrez Salgado

Marta's House / Raúl Gutiérrez Salgado

  • 02:00 - 3 November, 2015
Marta's House / Raúl Gutiérrez Salgado
Marta's House / Raúl Gutiérrez Salgado, Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado + 29

Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

Text description provided by the architects. La Casa de Marta is located in Celorio, Concejo de Llanes, Asturias. Between Oviedo and Santander, approximately one hundred Km from each city. This is one of the most beautiful areas of northern Spain. Mountains, beaches, Cliffs, and exuberant vegetation form a spectacular natural setting.

Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

The 850m² site slopes down from the north to the south toward the views. The surrounding context is low-density residential composed of single-family houses predominantly. There are plenty of green areas and beaches.

Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

The vertical volume is located towards the East; it contains the private areas (bedrooms and bathrooms) to take advantage of the morning light. The roof of this volume has the same slope as the existing site.

Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Floor Plan
Floor Plan

The horizontal volume cantilevers towards the south and west aligning to the existing geometry of the site. It is glassed on its south side to allow natural light into the building especially during the winter months. An opaque ventilated façade to the west protects the building from the predominant winter wind (gallego) as well as the most intense sun radiation in the warmest summer months.

Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

There is a double height space over the living room that allows south light deep into the living room during the winter months.

Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

The Living-dining room is south-facing for optimum light and view orientation. Sliding glass doors connect this space to the outdoor covered sitting area and the garden. The kitchen is open to the dining area and integrated in the main space. There is a toilet, a laundry room and a boiler room in the areas that are in contact with the terrain.

Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

The vestibule at entry level (level 0) gives access to the stair that takes you down to the living room, a corridor that connects to the study/viewing room, the bedrooms and shared bathroom and the stairs up to the master bedroom.

Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

All the spaces have natural light and ventilation; almost all the main spaces except for one bedroom are south-facing.The structure of the building is composed of metal beams and columns with solid reinforced concrete walls and slabs. Large format (3mx1m) grey porcelain ventilated façade to match the zinc used in the north façade and the roof. Double glazing aluminum windows with thermal and acoustic insulation.

Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

View the complete gallery

About this office
Raúl Gutiérrez Salgado
Office
Cite: "Marta's House / Raúl Gutiérrez Salgado" 03 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776380/martas-house-raul-gutierrez-salgado/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Raúl Gutiérrez Salgado

Marta住宅/ Raúl Gutiérrez Salgado