the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Felipe Hess Arquitetos
  6. 2015
  7. Casa Lara / Felipe Hess Arquitetos

Casa Lara / Felipe Hess Arquitetos

  • 11:00 - 5 November, 2015
Casa Lara / Felipe Hess Arquitetos
Casa Lara / Felipe Hess Arquitetos, © Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

© Ricardo Bassetti © Ricardo Bassetti © Ricardo Bassetti © Ricardo Bassetti + 42

  • Builder

    Potentia Engenharia
  • Engineer

    Marcelo Ribeiro
  • Wooden cabinetry

    Marvelar
  • Windows

    A&E Brasil
  • Landscaping

    Rodrigo Oliveira
  • Lighting

    Companhia de Iluminação
  • Site area

    410 sqm
  • More Specs Less Specs
© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

Text description provided by the architects. About: taking advantage from the local construction laws, which allow to build up to the side borders of the plot, the architects designed two gardens, one in the front and one on the back of the house. The entrance happens through a flourishing tropical garden hiding the actual house and giving access straight to the integrated living-dining room, which opens on the back garden too.

© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

The upper block, which accommodates three complete suites, uses the whole width of the plot and opens on both gardens. It leans on the border walls and on two ground floor volumes, which organize all the service facilities: the stone box hosts the laundry, the kitchen and deposits, while the metallic one, on the back, contains the social lavatory and an equipment storage for the garden and swimming pool. Behind the pool, a high wall hides the steam room as well as the vestiaries.

© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti
First Floor Plan
First Floor Plan
© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

The façade texture is given by the variation of the wooden slats: the horizontals, regular and fixed hides the bathrooms, giving privacy and yet view on the surrounding trees, while the verticals seals the rooms with irregular openings and different boards ‘sizes. This solution allows natural lighting and ventilation to all rooms, without losing discretion.

© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

On the top floor, a curtain box crowns the volume, hosting the water tanks and the barbecue. All around it, a wide solarium terrace with a 360 view on the city.

© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa Lara / Felipe Hess Arquitetos" 05 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776318/casa-lara-felipe-hess/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.