the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Rehabilitation Center
  4. Denmark
  5. AART Architects
  6. 2015
  7. Musholm Extension / AART architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Musholm Extension / AART architects

  • 09:00 - 29 October, 2015
Musholm Extension / AART architects
Musholm Extension / AART architects, © Kirstine Mengel
© Kirstine Mengel

© Jens Markus Lindhe © Jens Markus Lindhe © Jens Markus Lindhe © Kirstine Mengel + 20

  • Developer

    The Danish muscular dystrophy foundation
  • Collaboration

    Keinicke & Overgaard Architects
  • Landscape Architect

    UrbanLab
  • Engineers

    MOE and D & N
  • Universal Design Consultant

    Karin Bendixen
  • More Specs Less Specs
© Kirstine Mengel
© Kirstine Mengel

Text description provided by the architects. Supported by the biggest charitable foundations in Denmark, AART architects together with the Danish muscular dystrophy foundation has extended the resort by designing a new multi-purpose hall and 24 holiday homes. In the project, AART architects also have collaborated with Karin Bendixen, Keinicke & Overgaard Architects, UrbanLAB, MOE and D & N to set new standards for accessible architecture.

© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe

“The extension brings to life our vision of enhancing the quality of life for people with disabilities on the basis of making room for differences. We bring new kinds of experiences to Musholm – including by challenging the traditional approach to accessible architecture.

First Floor Plan
First Floor Plan

Instead of erasing differences, we make space for a range of experiences, giving any visitor regardless of handicap the opportunity to engage in physical activities and extend their own boundaries,” explains Anders Tyrrestrup, partner at AART architects.

© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe

The multi-purpose hall is an example of how AART architects have integrated accessibility as a creative element to inspire and challenge users. Based on close dialogue with current and future users, the Danish practice has created such novel ideas as a 100 metre ‘experience ramp’, that winds its way around the hall, offering a wealth of activity zones and culminating in a viewing room from where Musholm’s location overlooking the sea and scenic landscape is revealed.

© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe

The multi-purpose hall is located at the heart of the resort, while the new holiday homes are located in its periphery.

© Kirstine Mengel
© Kirstine Mengel

Designed as a circular building, the holiday homes adapt to the landscape and existing buildings and at the same time, the circular gesture provides shelter in the open landscape and accentuates a sense of community. The interaction with the scenic surroundings is underlined by the consistent use of wood. For instance, the facades on the hall and holiday homes are covered with larch wood, while the floors, walls and ceiling in the hall are covered with ash wood.

© Kirstine Mengel
© Kirstine Mengel

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Musholm Extension / AART architects" 29 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776148/musholm-extension-aart-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.