MACONDO Pavilion Architecture / Manuel Villa Arquitectos + Oficina Informal

MACONDO Pavilion Architecture / Manuel Villa Arquitectos + Oficina Informal

© Santiago Pinyol© Santiago Pinyol© Santiago Pinyol© Santiago Pinyol+ 25

  • Project Architects:Manuel Villa, Antonio Yemail
  • Colaboradores:Luis Felipe Cuartas, Laura Parra, Luis Carlos Díaz
  • Dirección De Proyecto:Laura Villegas, Santiago Caicedo, Andrés Burbano
  • Project Team:Comité Curatorial / Piedad Bonnett, Jaime Abello, Ariel Castillo
  • Guest Artists:George Legrady, Angus Forbes, Camilo Sanabria
  • Graphic Design:La Silueta
  • Curators:Andrés Fresneda, Nicolas Pernett
  • General Production:10 Music
  • Lighting:Fernando Bermúdez
  • Bookstore:Asociación de Libreros Independientes
  • Restaurant:Mínimal
  • Construction:10 Music, HyG Studios, Manuel Villa Arquitectos, Oficina Informal
  • Client:Ministerio de Cultura, Secretaria de Cultura de Bogotá, Cámara Colombiana del Libro, IDARTES, Biblioteca Nacional
  • Paisajismo:Victoria Natural
  • City:Bogota
  • Country:Colombia
More SpecsLess Specs
© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

Text description provided by the architects. An entrance hall, an exhibition area and a library with dining area, are the spaces that make up each year a pavilion of 3,000 m2 that welcomes the guest country at the International Book Fair of Bogota. On the occasion of the 28th Book Fair, Macondo has been appointed as the guest, after the fantastic universe created by Aureliano Buendia in One Hundred Years of Solitude, the greatest literary work of Gabriel García Márquez.

General Plan
General Plan

Plan Area 3Plan Area 1Plan Area 2Mobiliario+ 25

As part of a large group of professional artists, producers, lighting, stage designers and supervised by a curatorial committee, the architecture assumes the role of establishing the general structure of the project and the interior setting in order to integrate formats and environments characteristic of each of the facilities that make up the exhibition area, and give the project an image of unity that groups all project content.

© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol
Mobiliario
Mobiliario

The project establishes three main parts: One central black box, with light and sound controls, containing facilities and the chronological exhibition of the travels of Garcia Marquez.

© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

An entry area consists of a square set by an external facility which is staircase, stands, gazebo and gateway, combining several of the required functional and material characteristics representative of the main building of the pavilion, an auditorium in the central space. And finally, a bookstore and dining area prior to departure with literature and gastronomy also related to Macondo.

© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

Thus, the architecture of the pavilion is a small universe where references of familiar territory associated with the Caribbean coast converge with codes in the world imagined by Aureliano Buendia; hinting at this poetic mix between reality and fiction.

© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bogotá, Colombia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MACONDO Pavilion Architecture / Manuel Villa Arquitectos + Oficina Informal" [Pabellón MACONDO / Oficina Informal + Manuel Villa Arquitectos] 27 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775999/macondo-pavilion-architecture-manuel-villa-arquitectos-plus-oficina-informal> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.