All
Projects
Products
Events
Competitions

FERMI / BLAARCHITETTURA

FERMI / BLAARCHITETTURA

© Beppe Giardino © Beppe Giardino © Beppe Giardino © Beppe Giardino + 25

  • Architects Authors of this architecture project BLAARCHITETTURA
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Photographer Created with Sketch.
  • Architect in Charge

    Alberto Lessan, Jacopo Bracc
  • Unit

    m2
  • Collaborators

    Cecilia Mauro
  • Thermal Housing Manager

    Federico Cerutti
  • Federico Cerutti

    70.000 Euro
More Specs Less Specs
© Beppe Giardino
© Beppe Giardino

Text description provided by the architects. The research for a bright space has been the first intention from the beginning. The second one has been the aim to reach an high quality in informal spaces applying care to the construction details and choice of materials. The situation at the beginning of the design process was presented by an apartment with a high degree of obsolescence resulting need to do major renovation work at the level of distribution and systems. From the start has been done a parallel work between architectural design and thermal/acoustic design, this last one directly followed by the client, which is a professio- nal in the sector.

In the plan of the house, on double exposure East- West, took a dominant central position, a system defined by a wooden volume that totally redesigns spaces. It defines the fluxes and has the triple fun- ction of bath, shower and dressing.

Floor Plan
Floor Plan

This element, cut in several places by frosted glass panels, frees up the two sides of clutter accessories and serves the exclusive use of the main areas such as entrance/living room, kitchen and bedroom. The dining area/kitchen has the intention of opti- mizing space through a “main deck” of a ship.

© Beppe Giardino
© Beppe Giardino

The whole structure on different levels, has the op- portunity to “open up” with a series of horizontal compartments, trap doors, drawers, doors.
The space available for household objects and fur- nishings is more than double compared to a tradi- tional solution.

Section
Section

The table in Corian®, as well as the top of the kitchen, is extendable to 200cm in size 120x140cm. The interior of the bath is treated very differently than its exterior. The chosen color is a light shade of green and the surfaces are smoothed with cement and glass mosaic. The masonry wall, found in exi- sting solid bricks, which has been chosen to paint without to apply the plaster, has also been the conceptual item for a design of the internal doors. These doors have the intention to be independent elements, as if they were simply inserted into the existing gaps.

© Beppe Giardino
© Beppe Giardino

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Turin, Italy

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "FERMI / BLAARCHITETTURA" 05 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775899/fermi-bla-ufficio-di-architettura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Beppe Giardino

FERMI住宅/ BLA Ufficio di Architettura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.