the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. France
  5. Jakob + Macfarlane Architects
  6. 2015
  7. Euronews / Jakob + MacFarlane Architects

Euronews / Jakob + MacFarlane Architects

  • 02:00 - 20 October, 2015
Euronews / Jakob + MacFarlane Architects
Euronews / Jakob + MacFarlane Architects, © Nicolas Borel
© Nicolas Borel

© Nicolas Borel © Nicolas Borel © Nicolas Borel © Nicolas Borel + 24

  • Architects

  • Location

    57 Quai Rambaud, 69002 Lyon-2E-Arrondissement, France
  • Partners in Charge

    Dominique Jakob, Brendan MacFarlane
  • Area

    10000.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Project Manager

    Thomas Sablayrolles
  • Construction

    SNC Lavalin
  • Façade Engineering

    T/E/S/S atelier d’ingénierie
  • Steel Structure

    Vilquin
  • Envelope

    Allouis
  • MEP

    Cofedy Ineo, Spie Sud-Est
  • Acoustics

    Jean-Paul Lamoureux
  • Façade Artistic Intervention

    Fabrice Hyber
  • Interiors

    AOS
  • Inspection Agency

    Veritas
  • More Specs Less Specs
© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

Text description provided by the architects. The Competition.

Launched in 2005, the redevelopment project for the quay Rambaud, along the banks of the Saône river in Lyon, is part of a vast and dynamic plan aimed at renewing the Confluence district, a formerly abandoned docklands.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

Though the construction of these two buildings was separated by a gap of five years, both the Orange Cube and the Green Cube were imagined simultaneously in 2005 for the same competition, organized by SCI Rhône Saône Développement under the direction of Georges Verney-Caron.

Third Floor Plan
Third Floor Plan

Visible from the quay Rambaud, these buildings are part of the same conceptual family, yet each exhibits a unique morphology.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

Architectural Concept.

The Euronews project is conceived as a stretched cube pierced by two conical atriums introducing daylight, air and providing views of the river for the building’s users. These atriums are imagined as two gigantic eyes looking onto the river and its environment.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

Symbolically, the eyes also represent those of Euronews, abstract receptors, capturing the events of the world around us. An image that resonates with the role of observer of world affairs associated with the news channel.

Section BB
Section BB

The Building.

The building houses the world headquarters of Euronews, a leading international news channel covering world news from a European perspective.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

The architecture of the Euronews Headquarters presents how an ambitious office program can be transformed into the most experimental form of architectural creation, one which seeks to reconcile formal innovation and sustainable development in order to improve the quality of life of it’s users.

Fifth Floor Plan
Fifth Floor Plan

If the architectural volume is perceived as a monolithic block, it’s voids and façade enrich it’s materiality - colored, porous and airy.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

The Envelope.

The envelope is composed of a light façade mostly in glass, doubled with an irregular perforated aluminum skin. It results in a permeable double-skin that plays with light within the interior spaces and enriches the perspectives towards the outside. This cinematic approach plays with the movement and flow of the Saône.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

For the architects, the choice of green for the envelope is a reference to the color of the Saône and sets up a dialogue between the architecture and the natural landscape of the Balmes hills located on the opposite bank.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

The gamble taken with this salient color is asserted here as a manifesto, that of contemporary architecture that shakes up prevailing standards to play a leading role in the larger urban renewal project.

Fabrice Hyber conceived the pattern of the perforated façade. «These are waves, like sound waves or diffusions. But also like those of water, or flux. Since 1986 (‘Mutation Acquises’ Exhibition, Nantes), green has been my color of communication. I thought that our two universes, that of Jakob + MacFarlane and mine, could meet - our waves crossing each other.»

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

A Responsible Building.

«The Building’s Monolithic Volume is Enriched By It’s Dynamic Voids»

The architecture of the Green Cube is presented as a rectangular volume that is pierced by two broad, conical atriums, designed to meet environmental and functional requirements while contributing to the quality of life of the building’s users.

Model
Model

The spectacular gesture of these voids allows air, views of the surrounding landscape and light to enter deep into the interior of the building.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

It offers an innovative approach to bringing natural ventilation, both day and night, through the building. These atriums also open to the sky, offering spaces of relaxation accesible from the different office levels.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

Functionality.

The building contains 2 types of program:

- The headquarters of Euronews, with office and multimedia spaces such as the Newsroom, control rooms, recording studios etc.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

- Public and service spaces at the ground level, including the entry hall and restaurant.

The entry hall traverses the ground level, connecting the quay Rambaud (along the Saône) to the parallel circulation road to the east.

Section CC
Section CC

The office spaces are divided amongst six levels above the ground level. Levels 1 and 2 contain the Newsroom, while the remaining levels contain two studios each, accessible via two vertical circulation cores. These cores also contain techinical spaces and toilet areas.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

The studios have direct access to the balconies created by the two conic voids from levels 1 to 3, made possible via doorways along the interior glass façades. These façades provide uninterrupted views of the Saône and the quay areas.The handrails along the balconies, composed of facetted metal panels of the same color as the façade, are the result of the geometric, conic voids along the Saône edge.

Levels 4 and 5 take advantage of the vertical portion of the voids, connecting with the roof to create two light-filled atriums. The last level, with it’s administrative offices, has access to a 360° exterior terrace.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Euronews / Jakob + MacFarlane Architects" 20 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775643/euronews-jakob-plus-macfarlane-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments