All
Projects
Products
Events
Competitions

The Oasis / OBBA

The Oasis / OBBA
Yongin-si, South Korea
  • Architects: OBBA
  • Area Area of this architecture project Area:  57.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs photographs:  Kyung Roh

The Oasis / OBBA © Kyung Roh © Kyung Roh © Kyung Roh + 17

  • Structural Engineer: THEKUJO (Byungsoon Park)
  • Construction: Design Lab 11010 (Hyojin Park)
More Specs Less Specs
© Kyung Roh
© Kyung Roh
Floor Plan
Floor Plan

Text description provided by the architects. Since 2013, AMOREPACIFIC has been running a public art project APMAP (AmorePacific Museum of Art Project). It is a relay exhibition of contemporary art that travels across the different AmorePacific workplaces in South Korea. Each year, the APMAP brings a exhibition specific to the new location and its context. The APMAP explores an area of blurred boundary between the ordinary life and art, by experimenting with simple exhibitions in the everyday workplaces. Previously, the APMAP was held in the Beauty Campus in Osan in 2013, and in Osulloc of Jeju Island in 2014. This year’s 2015 APMAP is staged at the AmorePacific R&D Center.

© Kyung Roh
© Kyung Roh

In APMAP 2015, OBBA presents a fluid architecture that crosses the boundary of space. The Oasis floats on the green garden of AmorePacific R&D Center, offering a shelter whose shade draws a blurred border between inside and outside. The interior of the pavilion is expanded towards the sky by opening up is ceiling. On the edge of the top structure are white threads–reminiscing willow leaves–are hung so that they complete a non-structural circular wall.

The Oasis changes its form and experience, responding to the breeze passing through the pavilion. The curtain of threads creates an illusion that one is in the middle of the rain, but soon the wind effortlessly dishevels it. It repeatedly creates opening and closing of the space. The Oasis challenges the normative framework of architecture, while seeking to become a platform that experiments with space. It functions as a pavilion that alters the ordinary landscape into a new kind of repose and contemplation.

Section
Section

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Yongin-si, Gyeonggi-do, South Korea

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Oasis / OBBA" 19 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775505/the-oasis-obba/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.