the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Poland
  5. xystudio
  6. 2015
  7. Yellow Elephant Kindergarten / xystudio

Yellow Elephant Kindergarten / xystudio

  • 15:00 - 22 October, 2015
Yellow Elephant Kindergarten / xystudio
Yellow Elephant Kindergarten / xystudio, Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

Courtesy of xystudio Courtesy of xystudio Courtesy of xystudio Courtesy of xystudio + 27

  • Architects

  • Location

    Ostrow Mazowiecka, Poland
  • Area

    810.0 m2
  • Project Year

    2015
Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

Text description provided by the architects. Kindergarten was designed as groundfloor, atrial building with 5 rooms (2 for nursery and 3 for kindergarten). It is planned for 125 children. Pent roof is in glued laminated timber construction.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

Interior courtyard with sandpit and tree is a „heart of the building”. The facade from courtyard is opened to the atrium with large windows to allow a maximum of natural light. Locker rooms have direct conncection with classrooms. Windows from locker rooms can slide open to let children go to the garden in the shortest way possible.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

Glazed corridors and low roofs are passages of courtyard. They blurs the boundaries between inside and outside. Roofed arbour close the composition. It can function as a scene or audience.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio
Site Plan
Site Plan
Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

Scale.

It was the most important aspect which impact for the building shape. The heights of entrances, roofings and windowsills were subordinated by scale.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

Entrances and roofings were designed in 2,3m height, so that a childen entering the building feels more " homely " scale. The heights were maximally reduced especially for the children, that they can feel that building was designed for them.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

Classrooms windows are long with low lintel adjusted to the child's height. Thereby they are more accessible to kids and help them contact with the outside.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

Light.

The building was located with respect to the world directions to ensure the required insolation. Also there was kept in mind a high level of shading in the inner courtyard.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

All the classrooms lintels are on the same level – 1,5m. Each classroom has 2 or 3 skylights. They provide diffused light which don't overheat the rooms. Courtyard arrangement was subordinated by sun path.

Floor Plan
Floor Plan

The playground between the building wings is safe and comfort place for the kids playing in the sandbox and in courtyard arcades. During the day interchangeably the half of the courtyard is shaded.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

Function.

Modular arrangement given the opportunity to create a very simple and clear functions:

- east part: nursery and social facilities.

- west part: kindergarten.

- central part: administration.

The corridors function as a locker rooms. They are well lighted, glazed and conntected with courtyard.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

In conclusion the kindergarten life goes around the courtyard "magic" tree. Roofed arbour and courtyard completes the building.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

The wings of the building are also a barrier against the wind, which increases the length of time thatchildren can safely and comfortably spend outdoors.

Courtesy of xystudio
Courtesy of xystudio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Yellow Elephant Kindergarten / xystudio" 22 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775376/yellow-elephant-kindergarten-xystudio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of xystudio

黄色大象幼儿园 / xystudio