House in Divčibare / EXE STUDIO

House in Divčibare / EXE STUDIO

House in Divčibare / EXE STUDIO - Chair, WindowsHouse in Divčibare / EXE STUDIO - WindowsHouse in Divčibare / EXE STUDIO - Wood, BenchHouse in Divčibare / EXE STUDIO - Image 5 of 17House in Divčibare / EXE STUDIO - More Images+ 12

Divčibare, Serbia
  • Architects: EXE STUDIO
  • Area Area of this architecture project Area :  76
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2015
  • Photographs
    Photographs :Relja Ivanić
House in Divčibare / EXE STUDIO - Forest
© Relja Ivanić

Text description provided by the architects. The house is located near the popular tourist resort Divčibare, on the slope of Mount Maljen in western Serbia. Although the plot has been overrun with small pine trees, it still bears the original character of the open field. To minimize disturbance to the site and as a reference to the surrounding hilly terrain, the house is built into the hillside.

House in Divčibare / EXE STUDIO - Windows
© Relja Ivanić

Designed by combining the two main monolithic volumes, light & dark. These forms merge with the natural environment of low pine vegetation and steep rocky terrain. On the south side, the white portion of the house connects to the outside through a grand picture window, which guides the transition from the artificial to the natural. 

House in Divčibare / EXE STUDIO - Chair, Windows
© Relja Ivanić

This side's exterior is finished with white ceramic tiles, which emphasizes its form and gives reference to the interior function of combined kitchen, dining and living area. The white cladding makes this volume abstract and opposite to the rural surroundings.

House in Divčibare / EXE STUDIO - Image 16 of 17
Section a-a

The black half of the house draws inspiration from original mountain homes. The porch is bounded on one side by the white volume, creating a sheltered outdoor space. Up on the first floor is the open bedroom area providing complete privacy from other spaces. The structure is emphasized through the use of natural materials such as the traditional timber shingle cladding.

House in Divčibare / EXE STUDIO - Windows
© Relja Ivanić

Through the duality of the house, with two main volumes; the intent was to merge the traditional and the contemporary to create a unique aesthetic and a structure sympathetic to its surroundings.

House in Divčibare / EXE STUDIO - Image 17 of 17
Section b-b

The process of construction was challenging due to the inaccessibility of the site and the relatively low budget. The material selection was made based on an appreciation of economy, durability and to compliment the form. Sourcing timber from local forests and utilizing other local materials was a must. 

House in Divčibare / EXE STUDIO - Windows
© Relja Ivanić

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Divčibare / EXE STUDIO" 19 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775369/house-in-divcibare-exe-studio> ISSN 0719-8884

© Relja Ivanić

塞尔维亚 Divcibare 住宅 / EXE studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.