the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. China
  5. ZAO/standardarchitecture
  6. 2013
  7. Micro-Yuan’er / ZAO/standardarchitecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Micro-Yuan’er / ZAO/standardarchitecture

  • 22:00 - 13 October, 2015
Micro-Yuan’er / ZAO/standardarchitecture
Micro-Yuan’er / ZAO/standardarchitecture, © Zhang Mingming
© Zhang Mingming

© Zhang Mingming © Zhang Mingming © Su Shengliang © Su Shengliang + 37

  • Architects

  • Location

    Cha’er Hutong #8, Dashilar
  • Project Architects

    Zhang Ke, Zhang Mingming, Fang Shujun
  • Design Team

    Ao Ikegami, Huang Tanyu, Dai Haifei, Zhao Sheng, Liu Xinghua
  • Sponsor

    Camerich
  • Area

    17.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Su Shengliang
© Su Shengliang

Text description provided by the architects. Cha’er Hutong (hutong of tea) is a quiet spot among the busy Dashilar area, situated one kilometre from Tiananmen Square in the city centre. No.8 Cha’er Hutong is a typical “Da-Za-Yuan” (big-messy-courtyard) once occupied by over a dozen families. Over the past five decades each family built a small add-on kitchen in the courtyard. These add-on structures form a special density that is usually considered as urban scrap and almost all of them have been automatically wiped out with the renovation practices of the past years.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In this project the architects tried to redesign, renovate and re-use the informal add-on structures instead of eliminating them. In doing so, they intend to recognize the add-on structures as an important historical layer and as a critical embodiment of Beijing’s contemporary civil life in hutongs that has so often been overlooked.

Before
Before
© Zhang Mingming
© Zhang Mingming

In symbiosis with the families who still live in the courtyard, a nine-square-metre children’s library built of plywood was inserted underneath the pitched roof of an existing building. Under a big ash tree, one of the former kitchens was redesigned into a six-square-metre mini art space made from traditional bluish grey brick. On its exterior, a trail of brick stairs leads up to the roof, where one may delve into the branches and foliage of the ash tree. With the small-scale intervention in the Cha’er Hutong courtyard, the architects try to strengthen bonds between communities, as well as to enrich the hutong life of local residents. A child may stop by after school, pick out a favourite book, and read in his little niche before getting picked up by the parents. Or the kids may climb up onto the roof, sit in the shade, and engage in a cosy conversation with the elderly in a familiar but new space.

© Su Shengliang
© Su Shengliang
Section 2-2
Section 2-2
© Su Shengliang
© Su Shengliang

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ZAO/standardarchitecture
Office
Cite: "Micro-Yuan’er / ZAO/standardarchitecture" 13 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775172/micro-yuaner-zao-standardarchitecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments