All
Projects
Products
Events
Competitions

The Noodle Rack / Lukstudio

The Noodle Rack / Lukstudio

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography © Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography © Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography © Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography + 19

Changsha, China
  • Architects Authors of this architecture project Lukstudio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Photographer Created with Sketch.
  • Design Team

    Christina Luk, Alba Beroiz Blazquez, Cai Jin Hong, Pao Yee Lim
© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography
© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

Text description provided by the architects. Noodle soup is a common street food all over China. While most of these noodle joints spend tremendous effort to win customers with taste, some has started to add attractive store design into their branding recipe. A good example is LongXiaoBao, a newcomer who sets foot in Changsha with an ambition to spread the local ShaoYang style rice noodle to the rest of China. Commissioned to conceive a contemporary identity for their first restaurant, Lukstudio integrates the tradition of noodle making in the spatial design by reinterpreting a noodle rack.

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography
© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

Nestled along an outdoor shopping promenade nearby the Xiangjiang River, the 50-sqm noodle joint exudes a calm yet mysterious presence with its bamboo-cast concrete storefront. Two rustic steel boxes penetrate through the solemn exterior: the taller one is cladded with rusted steel panels and its shorter neighbor is built like a metal scaffold. These three elements together orchestrate a journey of discovery.

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography
© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

Walking past the entry box, a customer is greeted by a composed counter design lined with the bamboo mold used for casting the exteriors. As one proceeds towards the halo surrounding the grid structure, the interior layers start revealing themselves. Firstly, the original wall is stripped down to its structural blocks to resonate with the rustic metal grid. Secondly, wooden boxes are carefully placed within the rack to showcase selected porcelains. Finally, a series of metal wires are draped across the dining room to create the lighting feature with hanging bulbs. Balancing the rustic interiors, these reflective strands create a poetic notion of dining under a noodle rack.

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography
© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography
© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography
© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

Playing with the duality between rustic and refined, eastern tradition and western representation, Lukstudio introduces a crossover between fast food chain and upscale diner. The Noodle Rack differentiates itself from the stigma of kitsch fast food “hole in the wall” on every street of China. It demonstrates how Chinese eateries have the potentials to be reborn into hip gathering spots comparable to the new trend of cafés.

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography
© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Changsha, Hunan, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Noodle Rack / Lukstudio" 12 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775043/the-noodle-rack-lukstudio/> ISSN 0719-8884
© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

晾面架 / Lukstudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.