the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. Portugal
  5. atelierdacosta
  6. 2015
  7. Dental Clinic - Gaia / atelierdacosta

Dental Clinic - Gaia / atelierdacosta

  • 08:00 - 10 October, 2015
Dental Clinic - Gaia / atelierdacosta
Dental Clinic - Gaia / atelierdacosta, © Tiago Casanova
© Tiago Casanova

© Tiago Casanova © Tiago Casanova © Tiago Casanova © Tiago Casanova + 35

  • Architects

  • Location

    4400 Canidelo, Portugal
  • Architect in Charge

    Hugo Barros
  • Design Team

    José Pedro Matos, João Borges
  • Area

    380.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Structural engineer

    Abílio Rodrigues
  • Electrical engineering

    RG4E
  • Lift production

    Grupnor
  • Constructor

    Alberto Sá Moreira
  • Client

    ORTO - M
  • Text

    Hugo Barros
  • More Specs Less Specs
© Tiago Casanova
© Tiago Casanova

Text description provided by the architects. A bank to be transformed into a dental clinic; the given program suggested the need of compartmentalize the space, dealing only with the perimeter walls and the building's structure.

© Tiago Casanova
© Tiago Casanova

Every man is different but biologically similar. Following the client's vision, in this clinic each man should have an unique and personalized treatment, but every doctor's office should have similar conditions for this to happen. The similarity allows the uniqueness to be framed. The same clinic, the same doctors should create many unique treatments every day.

Axonometric
Axonometric

Regarding this, the main request was the presence of natural light in each of the 5 doctor's offices. But not every office could face directly an exterior facade regarding the space width. In addiction, the doctors alerted us about claustrophobia phenomenon when people are being treated. Remembering Vidler's texts on the importance of claustrophobia and agoraphobia diagnosis in the modern movement advent, a question arises: are their premisses dead?

© Tiago Casanova
© Tiago Casanova

According to the client, division of space was a clear need, along with the need of visual continuity and light spread. Three types of vertical surfaces were used to design the built mass: opaque walls (carpet cladding, plastered, and aluminium), glass walls and curtains. The majority of the built mass is formed of a glass walls' design, dividing and linking, moulding the time, multiplying the space and its realities.

© Tiago Casanova
© Tiago Casanova

The use of glass -”this insulator, this miracle of a stopped fluid”, “this colorless, odorless, non-degradable”( Baudrillard, 1969), “moral and hygienic” (Teyssot, 2010) material, - was turned into a project constraint for very prosaic reasons – and its ends are rounded, making the very common transit of medical trolleys, wheelchairs and so one, smoother and easier. To keep it prosaic.

© Tiago Casanova
© Tiago Casanova

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dental Clinic - Gaia / atelierdacosta" 10 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774985/dental-clinic-gaia-atelier-da-costa-atelier-da-costa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.