the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Vietnam
  5. VTN Architects
  6. 2015
  7. Hay Hay Restaurant and Bar / VTN Architects

Hay Hay Restaurant and Bar / VTN Architects

  • 20:00 - 6 October, 2015
Hay Hay Restaurant and Bar / VTN Architects
Hay Hay Restaurant and Bar / VTN Architects, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 20

  • Architects

  • Location

    Ngũ Hành Sơn, Da Nang, Vietnam
  • Principal architect

    Vo Trong Nghia
  • Architect in Charge

    Ngo Thuy Duong, Nguyen Van Thu
  • Area

    2224.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Bamboo Contractor

    Vo Trong Nghia Architects
  • Client

    Thanh Do Investment Development and Construction JSC
  • More Specs Less Specs
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. Beside the main linking road between Da Nang city and Hoi An old town, Naman retreat resort, aqualified coastal resort is located 16 km away from Da Nang international airport. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Naman Retreat is designed as a modern but peaceful tropical green resort complex. In an area of 3.4ha, the mission is to harmonize 80 bungalows, hotels, 6 VIP villas and another 20 villas. The concept of the resort is to provide physical and mental treatment for guests in nature's friendly environment and with healthy activities such as spa, yoga, beach sports. To achieve a perfect atmosphere that enables guests the maximum purification of the body and mind, the resort was designed by a harmonious mix of greenery, natural stone and bamboo. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The Hay Hay Restaurant and Bar

The building facing the main view to the beach and swimming pool serves as the dining space. This building has ground level capacity for 350 guests. This floor is the main dining hall that provides breakfast, lunch and dinners for both guests staying in the resort and guests who are passing by. There is also a basement that serves as a kitchen and technical floor.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The restaurant was designed with a diverse range of spaces created by the change in floor level and by the bamboo structure of the building. Large groups can enjoy dining together under the bamboo domes, a family or a couple can enjoy their meal at more private areas beside the conic columns, which visually divide the hall into intimate smaller spaces creating semi private areas. The restaurant also provides the outdoor space for those who would like to enjoy their meal under the sky. There are 2 rounded shapes sitting immersed in the pool facing the sea. To provide light during the daytime, there are glass skylights on top of each dome in the centre of the building that leads natural light into the dining space.

Gound Floor Plan
Gound Floor Plan

The main structure of the restaurant is designed by bamboo. The rectangular plan of the restaurant is composed of 29 conic shaped bamboo columns and 2 bamboo domes. All of the columns are connected by the pitched roof consisting of the straight bamboos in the grid system. We designed the glass facade supported by concrete columns inside to obtain a space that can be fully closed for airconditioning and yet still be connected with its surrounding exterior landscape.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The bamboo used in this resort were all naturally treated in situ. The process of treating the bamboo consists of bending by fire, soaking in water and fumigation. This procedure took 4 months to achieve a better quality of bamboo.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The conic columns consist of inner straight bamboo columns, locally called “Luong”, and an outer surface created by bended bamboos, locally called “Tam Vong”. In order to get the most benefits from each type of bamboo, the design followed the features of each type. To overcome big spans, the “Luong” bamboo is more suitable as the poles can reach lengths of up to 8m and their diameters can reach up to 100 mm. For bending, the “Tam Vong” bamboo is a perfect choice, the diameter is smaller but the skin is thicker therefore the poles are very flexible to bend.    

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The bar

In front of the Hay Hay Restaurant there is a tower-like building floating on the water surface. This building serves as a bar and it is connected directly with the restaurant. This small scale structure attracts attention thanks to its unusual organic shape which adds dynamic to the roof landscape of the restaurant. In technical terms, it is a hyperboloid shell.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The structure looks very dynamic with its curves but the geometry is very simple. The surface is like a cylinder which is rotated in 2 directions. To create this twisted surface, only straight lines are needed therefore there are only straight bamboos applied. For the unique feature of this hyperboloid, the design is using only “Luong” bamboo which is very suitable thanks to its strength and length, that can reach up to 8m, to support the 8.5m tall building.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The bar structure gives the guests sitting inside a unique interior view giving a joyful atmosphere as it floats on water. It is also a buffer zone between the restaurant and the beach. For guests passing around the watersurface, it gives an impressive mirroring view of the tower.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
VTN Architects
Office
Cite: "Hay Hay Restaurant and Bar / VTN Architects" 06 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774826/hay-hay-restaurant-and-bar-vo-trong-nghia-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hiroyuki Oki

Hay Hay 餐厅及酒吧 / Vo Trong Nghia Architects