All
Projects
Products
Events
Competitions

Zellwegerpark Uster / Herzog & de Meuron

Zellwegerpark Uster / Herzog & de Meuron

© Erica Overmeer © Erica Overmeer © Erica Overmeer © Erica Overmeer + 7

Showroom  · 
Uster, Switzerland
  • architects Authors of this architecture project Herzog & de Meuron
  • Area Area of this architecture project
    6400.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • architects

  • location

    Uster, Switzerland
  • Architect in Charge

    Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Christine Binswanger
  • Associate, Project Director

    Michael Fischer
  • Associate, Project Managers

    Alexander Franz
  • Project Manager

    Salomé Gutscher
  • Project Team

    Nathalie Birkhäuser, Alen Guberinic, Emmanuel Guilloux, Vasilis Kalisperakis, Beatus Kopp, Aron Lorincz, Christian Schmitt, Eric Stutz, André Vergueiro, Miriam Waltz, Christoph Wassmann, Romy Weber
  • area

    6400.0 sqm
  • photographs

  • Artist Collaboration

    Erik Steinbrecher
  • Construction Management

    B+P Baurealisation AG
  • Electrical Engineering

    Pro Engineering
  • HVAC Engineering

    Waldhauser + Hermann AG
  • Landscape Design

    Hager Partner AG
  • Plumbing Engineering

    BLM-Haustechnik
  • Structural Engineering

    Schnetzer Puskas
  • Cost Consultant

    B+P Baurealisation AG
  • Acoustics

    Martin Lienhard Bau- und Raumakustik
  • Building Physics

    Zimmermann + Leuthe GmbH
  • Geotechnical Consultant

    Sieber Cassina + Partner AG
  • Bat Consultant

    Dr. Hans-Peter Stutz
  • Ecologist

    Ver Oek
  • Site Area

    4400 sqm
More Specs Less Specs
© Erica Overmeer
© Erica Overmeer

Text description provided by the architects. Zellweger Park, a former industrial site in Uster, Switzerland, has been converted into a mixed-use neighborhood featuring high-quality architecture and contemporary art. Within this framework, Herzog & de Meuron have completed a building containing 32 apartments in the mid-range price segment. It is adjacent to the administrative headquarters and showroom pavilion of Zellweger Luwa, designed in the 1960s by the Swiss architect Roland Rohn.

© Erica Overmeer
© Erica Overmeer

The eight-story cube is situated in the middle of the park on the shores of the Herterweiher. It stands at an angle to the neighboring buildings to maximize the orientation toward the sun. The apartments, with a square ground plan, are placed in the corners one above the other, affording views in two directions of Uster Castle, the Herterweiher pond, Lake Greifensee and the Alps. The building as a whole seems to be hovering above the level of the public park, ensuring privacy for the ground floor tenants.

© Erica Overmeer
© Erica Overmeer

The circulation typology in this building provides a great measure of privacy and vibrant contact with the natural surroundings. The apartments are each accessed individually through two lifts in middle of the building, which has no shared hallways. The staircases are placed outside at the four corners of the building in combination with spacious balconies, linking each apartment directly to the park. These round towers are each positioned differently to maximize both sunlight and discretion for tenants. When they come from the park, they can use the stairwell to access their apartments via the balconies: large, crescent-shaped loggias, fitted with curtains, like an additional room, with railings consisting of white wooden picket fences created by the artist Erik Steinbrecher.

© Erica Overmeer
© Erica Overmeer

The façade, a concrete grid throughout, was poured using the most inexpensive formwork. The expression of the concrete is raw and mistakes were corrected only if technically necessary. The windows of aluminum and wood allow considerable sunlight into the deep apartments and afford magnificent views of the old trees and the neighboring buildings across the pond and into the park. Despite energy efficiency codes, it was possible to insert large picture windows because the building is a cube and as such very compact.

© Erica Overmeer
© Erica Overmeer

The spaciousness of the apartments is generated by an open floor plan with a flowing sequence of spaces; there are no halls inside the apartments either. All of the rooms are accessed from the centrally located open kitchen. There are two types of apartments with 4 1⁄2 and 5 1⁄2 rooms respectively.

© Erica Overmeer
© Erica Overmeer

The interior walls of concrete or masonry are all loadbearing. Time-tested, high-quality materials typically available in Switzerland have been used throughout: Forster kitchens, strip flooring, white painted stucco walls, and fair-faced concrete ceilings. The bathrooms are tiled. The sturdy shell of the building, the solid fittings and the down-to-earth detailing resonate with the character of the former industrial site.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Uster, Switzerland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Zellwegerpark Uster / Herzog & de Meuron" 04 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774622/zellwegerpark-uster-herzog-and-de-meuron/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Erica Overmeer

乌斯特市Zellweger 公园社区 / Herzog & de Meuron

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.