the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Public Administration Buildings
  4. China
  5. BAU
  6. 2011
  7. Hangzhou Xiaoshan Linjiang Local Council Service Centre / BAU

Hangzhou Xiaoshan Linjiang Local Council Service Centre / BAU

  • 20:00 - 29 September, 2015
Hangzhou Xiaoshan Linjiang Local Council Service Centre / BAU
Hangzhou Xiaoshan Linjiang Local Council Service Centre / BAU, © SHU He
© SHU He

© SHU He © SHU He © SHU He © SHU He + 33

  • Architects

    BAU
  • Location

    Xiao Shan
  • Project Architect

    James Brearley
  • Design Team

    James Brearley, Zhang Yi, Lan Han, Xiao Ye, Cipher, Ye Guocong, Richard Tam
  • Landscape Team

    Fang Qun, Huang Fang, Lu Yinghong, Wang Hao, Xiong Juan
  • Area

    13807.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

  • Contractor

    Zhejiang Gaoxin Construction
  • Engineer

    Qingdao Times Architectural Design
  • Landscape Construction Documentation

    Qingdao Times Architectural Design
  • Client

    Hangzhou Xiaoshan Linjiang Industry Park Administration Committee
  • More Specs Less Specs
© SHU He
© SHU He

ordinary not heroic, symbolic not monumental

Xiaoshan is one of three new sub-cities of the provincial capital Hangzhou. A large portion of Xiaoshan contains the industrial zone Linjiang where residential, office, and service centres are also planned. The Hangzhou Xiaoshan Linjiang Local Council Service Centre houses the government departments responsible for developing Linjiang’s planning, infrastructure, land sales, and management departments. Built on reclaimed aquaculture land, this is the first building within one of the residential and service pockets of this enormous industrial zone. A water body to the south of the building has been retained and developed as a public park. Dormitory facilities have been built to the north of the building.

© SHU He
© SHU He

BAU believe that administration buildings at all levels (national, provincial, and local) have a symbolic role to play in the construction and legibility of ideas of community. However, often the emphasis is on authority and power, with the result being a monumental even heroic, often symmetrical and overly static architectural outcome.

© SHU He
© SHU He

For this project BAU suggested a different approach – a non-monumental, non-heroic collection of different, dynamic but stable buildings assembled to form a series of intimate human scaled courtyard spaces.

© SHU He
© SHU He

community not authority

While it could be argued monuments to those who are no longer with us deserve a solemnity and a sense of formality, the same symbolic gestures for living breathing communities often suggest a rigidity and impenetrability not desirable in local council service centres.

© SHU He
© SHU He

The building program is broken into three rows of separate buildings. A central lobby connecting all of the first two rows of public buildings including the exhibition building, auditorium building, and two conference and meeting buildings. The second row of buildings contains various departments and their in-house meeting facilities. The final row of buildings consists of a canteen building, two dormitory buildings, and a library and recreation building.

plan 1F
plan 1F

This campus typology presents the local council as a series of human focused and human scaled departments gathered together around a variety of intimately scaled open spaces. This is not a monument to the authority of the council, but a symbol of the community that the building serves.

© SHU He
© SHU He

diverse and complex not uniform and obvious

The result is a campus of separate buildings, each able to respond to their specific functional requirements, each focused on a series of courtyard spaces that respond to the adjacent buildings programs. This campus approach provides a rich and diverse environment for community visitors and the staff who spend their entire working day in the building.

© SHU He
© SHU He

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
BAU
Office
Cite: "Hangzhou Xiaoshan Linjiang Local Council Service Centre / BAU" 29 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774329/hangzhou-xiaoshan-linjiang-local-council-service-centre-bau/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© SHU He

杭州萧山临江科技文化中心 / BAU