the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Iran
  5. Ayeneh Office
  6. 2015
  7. Andarzgoo Residential Building / Ayeneh Office

Andarzgoo Residential Building / Ayeneh Office

  • 22:00 - 29 September, 2015
Andarzgoo Residential Building / Ayeneh Office
Andarzgoo Residential  Building / Ayeneh Office, © Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

© Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi + 23

  • Architects

  • Location

    Tehran, Tehran, Iran
  • Architect in Charge

    Ali Dehghani & Ali Soltani & Atefeh Karbasi
  • Graphics

    Ali Karbasi
  • Area

    1136.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Text description provided by the architects. The Andarzgoo Residential Building was built in five units ,each one with three bedrooms, on a land with the area of 215 m2. The ground floor included parking area, yard and the entrance while storage rooms, mechanical room, and gym were placed on the basement.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Having holed the volume on its north to shape the patio and provide daylight for the northern part of the project, we placed the private functional area of the project on the north, whereas the public functional area was set on the south towards the main façade to invite sunlight to the inside of the building. Between these two areas, at the center of the building, we set up the vertical circulation area.

Section
Section

In designing the interior spaces and the façade of the project, our strategy was primarily focused on simplicity and avoidance of complex presentation. The building is located in a narrow alley, in which the adjacent buildings have been chaotically constructed in terms of materials and height. According to the municipal regulations, we were not allowed to use a console in this alley. While not disrupting the urban context, our concern for designing the building façade was to create a surface that brings high-quality interior spaces.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Providing the required gray color and texture through cutting and juxtaposing unpolished granite stones, we generated a neutral formless façade that helps the visual relaxation of the alley in addition to decreasing the cost of the project. To reach the other goal, which was to create high-quality interior spaces, we inserted some transparent volumes deeply into the façade, creating terraces on each floor. They are not in the typical continuous form on the façade, but rather in the form of transparent spaces positioned inside the other spaces of the project. Given the view to the outside and users’ need, terraces or yards appear in different formats while not situated on each other at different levels. They are either seen on the sides of the building or act as a functional element to separate kitchen from the guest hall, making a proper place for keeping plants or other subsidiary functions in the kitchen .In addition, the stone-made surfaces of the façade together with the yards go deeper into the interior space on some floors.

Floor Plan
Floor Plan

The land of the project is slightly oriented to the west. In order to control the annoying sunlight of the west in the summer and to keep privacy of the yards, we created a movable wooden shell whose shape is in perfect harmony with the stone-made surface of the façade. It is capable of being opened or closed at different times to control the view and the stray lights.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Andarzgoo Residential Building / Ayeneh Office" 29 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774180/andarzgoo-residential-building-ayeneh-office/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Farshid Nasrabadi

德黑兰Andarzgoo 住宅楼 / Ayeneh Office