the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Germany
  5. Zanderroth Architekten
  6. 2013
  7. cb19 / zanderroth architekten

cb19 / zanderroth architekten

  • 02:00 - 25 September, 2015
cb19 / zanderroth architekten
cb19 / zanderroth architekten, Courtesy of zanderroth architekten
Courtesy of zanderroth architekten

Courtesy of zanderroth architekten Courtesy of zanderroth architekten Courtesy of zanderroth architekten Courtesy of zanderroth architekten + 13

  • Landscape Architects

    herrburg Landschaftsarchitekten, Berlin
  • Structural engineer

    Ingenieurbüro Leipold, Berlin
  • Client

    Christburger Straße 19 GbR
  • Floor area

    3.708 qm
  • Living space

    2.872 qm
  • More Specs Less Specs
Courtesy of zanderroth architekten
Courtesy of zanderroth architekten

Text description provided by the architects. The apartment buildings in Christburger Strasse are striking due to their flexibly divisible floor plans. The use of ceilings with long spans made it unnecessary to fix the floor plans in any way. There are no load-bearing walls or supports within the apartments, allowing the floor plan distribution to be determined freely. The only fixed elements are the position of the shafts and the elevator, which provides direct access to the apartments.

Section
Section

Due to fire safety requirements for the emergency exits, a special accessing system was developed that used continuous balconies on the buildings’ rear sides to turn the stairs into fire escapes. These balconies also act as protected, spacious open areas. By contrast, the front sides are the buildings’ showcases, with enormous, elegant fixed glazing that dissolves the boundary between inside and outside.

Courtesy of zanderroth architekten
Courtesy of zanderroth architekten

Despite the modern character of the materials, the façade is not an alien object, instead representing a contemporary building block in the city. Decorative elements such as offset window bands, horizontally running ledges and the colour tone are reflected in a translated form in the shimmering colour of the anodised coating, the profiles of the post-and-mullion construction and the shadows created by the sculptural elements of the opening casements.

Floor Plan
Floor Plan

The different façade concepts and their contrasting usability meet in the courtyard. On one side, the continuous balconies with raw fair-faced concrete balustrades ensure privacy even as far as the exterior space. On the other, the perfectly smooth aluminium and glass façade allows residents to decide whether to present themselves or retreat behind curtains. The entrance area is recessed slightly, allowing the key zone of contact between public and private areas to be more permeable, weather-protected and paved with street slabs.

Courtesy of zanderroth architekten
Courtesy of zanderroth architekten

The development project was managed as a joint building venture in which 27 parties (singles, couples and families) joined to form a private company that carried out the construction project on its own responsibility, under the guidance of SmartHoming. The advantages are great individual freedom of design and lower costs combined with high architectural quality.

Courtesy of zanderroth architekten
Courtesy of zanderroth architekten

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "cb19 / zanderroth architekten" 25 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774105/cb19-zanderroth-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.