the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Chipperfield Reduces Scale of Stockholm Nobel Center

Chipperfield Reduces Scale of Stockholm Nobel Center

Chipperfield Reduces Scale of Stockholm Nobel Center
Chipperfield Reduces Scale of Stockholm Nobel Center, © David Chipperfield Architects
© David Chipperfield Architects

David Chipperfield Architects has unveiled a scaled down proposal for Stockholm's Nobel Center. A response to concerns regarding the competition-winning scheme's proposed location along the city's historic Blasieholmen, the modified design hopes to "better" integrate itself into its context and establish a "lively interaction" with the people of Stockholm. 

"While the fundamental concept of the ‘Nobelhuset’ remains the same, the building has been reduced significantly in size," says Chipperfield. "It now has a clearer division into a base, middle and top floor that relates to the surrounding structures on the Blasieholmen peninsula."

© David Chipperfield Architects
© David Chipperfield Architects

The revised design "gives top priority to public spaces," says the practice. It features a south-facing public terrace on the top floor, a publicly accessible bar on the uppermost floor, an open green space that extends to the quays, and a new attractive square on the building's north side that replaced the original scheme's underground car park and ramp. In addition to this, the Nobel Auditorium has been further developed to best serve "the future Nobel Prize Award Ceremonies as well as various kinds of public meetings."

© David Chipperfield Architects
© David Chipperfield Architects
© David Chipperfield Architects
© David Chipperfield Architects

View the complete gallery

About this author
Karissa Rosenfield
Author
Cite: Karissa Rosenfield. "Chipperfield Reduces Scale of Stockholm Nobel Center" 21 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774044/chipperfield-reduces-scale-of-stockholm-nobel-center/> ISSN 0719-8884
Read comments