SHENDeVERË Bar / Besian Mehmeti Architects

SHENDeVERË Bar / Besian Mehmeti Architects

© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects+ 17

Tetovo, Macedonia
  • Architects: Besian Mehmeti Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  70
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs photographs:  Andrijana Tilic

Text description provided by the architects. SHENDeVERË is a new bar located off the margins of a busy boulevard in the city center, a retreat of complementary social wheeze, attracting young and gifted individuals.

© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects
© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects

The client, a poet and art lover, asked for a place where she can welcome among other customers, colleagues and friends. It would be an alternative ‘stage’ for artist and new talent. Poets can gather, bands would performer, and artwork could be displayed while guests enjoyed their drinks!

© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects
© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects

The existing spatial configuration forced us to think of two complementing atmospheres; the coldish metal entry next to the bar, and the warm wooden elevated ‘stage’ that creates uniformity with the sidewalls and the ceiling.   

© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects
© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects

The exposed ceiling slats lower the height and not only make the room more private but also respond to the sound waves and serve to optimize the acoustics of the space. The pleated drapes add drama to the privacy and acoustics.

© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects
© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects

Except for one side, all walls and ceilings in the bar are painted dark, thus hiding the installations and drawing attention to the striping affect already at play throughout the space overhead. The green wall contemplates the opposing ruby curtain, and aggravates harmony and freshness in the space.

Section
Section

Traditional materials and classic furniture pieces aim to reincarnate the character of an old theater stage through a contemporaneous breeze. The modular segments of the extended bar counter gives the opportunity for various table configurations. The pendant lighting with its orthogonal grid tends to give order to this scenography.

© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects
© Andrijana Tilic & Besian Mehmeti Architects

SHENDeVERË houses the needs for both pleasure and creativity, stimulating inspiration in terms of the use of space while uplifting motivation as well as the sense of joy.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tetovo, Macedonia (FYROM)

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SHENDeVERË Bar / Besian Mehmeti Architects" 18 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773784/shendevere-bar-besian-mehmeti-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.