All
Projects
Products
Events
Competitions

Aizkibel Library Extension / Estudio Beldarrain

Aizkibel Library Extension / Estudio Beldarrain

© Jon Cazenave © Jon Cazenave © Jon Cazenave © Jon Cazenave + 19

Extension  · 
Azkoitia, Spain
  • architects Authors of this architecture project Estudio Beldarrain
  • Area Area of this architecture project
    510.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2006
  • architects

  • location

    Azkoitia, Spain
  • Architect in Charge

    Juan Beldarrain Santos
  • area

    510.0 sqm
  • photographs

  • Collaborators

    Marta Badiola, Itziar Combarros, Iker Garmendia, Román Arrizabalaga
  • Surveyor

    Asier Arambarri
  • Structure

    Construbrik
  • Installations

    Inconor Ingenieros Consultores
  • Contractor

    by trades
  • Liquidation Budget

    € 604.582,36 + VAT
More Specs Less Specs
© Jon Cazenave
© Jon Cazenave

Text description provided by the architects. The railway’s memory of Urola.

There is no doubt that to make the extension of preexistence as the old station of Azkoitia, is an extremely delicate operation. The deep decoration and the good conservation of it, dignifies the facades of the old station, with a certain urban palace air. Despite its small size, the volume which it has to be preserved shows an architecture whose symmetry, facades’ decoration, corners and roof´s finishes has a clear intention to characterized it.

© Jon Cazenave
© Jon Cazenave

A sculpted box with an irregular shape, takes the new expansion of the library. Its heavy cover made of wooden railway sleepers evokes the history of the building, almost as if when the tracks were dismantled the old sleepers had been stacked near the station. The box character of the object which has the extension, allows not competing with the preexisting architecture. And at the same time, its condition of unfinished object values even more the current building.

© Jon Cazenave
© Jon Cazenave

Take root.

The passant stations of the railway arise, often, as pre-designed buildings, from the board who design for a time all the stations of the route. Its deployment in the place is concentrated more with the railway line even than the city, trusting on the design autonomy. The railway´s disappearance does nothing but to reinforce that uprooted condition. The result is the eerie feeling which produces the library that its location was not a coincidence; and so, it could have been in any other place. It needed to take root.

© Jon Cazenave
© Jon Cazenave

The extension is located in the south side wall of the old station, so that is intended to relate the library with the Train´s Boulevard.  The use of the aged wood as the façade material, allows relating architecture and park, precisely because of its natural condition. In this way, the new library opts for the boulevard giving sense to its emplacement.

Elevation
Elevation
Section
Section

Enlargement by emptying.

Before the enlargement, the stairs case, the service´s premises, the access and the control occupy almost a third of the building surface.  The needed enlargement of the uses of the library has been done by the procedure of emptying the existing building from all those uses, so that to gain such area.

© Jon Cazenave
© Jon Cazenave

With this, are achieved three big diaphanous room of 7x19m whose regular structure allows furnishing and subdividing them with light partitions in infinite ways. To the spatial attractiveness of unify the interior space in a coherent way with the unitary definition of the existing building´s façade, is added the great versatility and flexibility of use which provides the library.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan
Second Floor Plan
Second Floor Plan

In this way, that irregular sculpture of twinned pieces which has become the extension of the library is defined by the dimension of the rest of the uses that are concentrated the rest of the uses. There are the vertical communications, the access, a control on each floor, the service´s premises and other resting places and terraces which are open to the boulevard. The project is generated from the inside to the outside taking advantage of the flexibility that the during design process allows the irregular geometries.

© Jon Cazenave
© Jon Cazenave

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 20720 Azkoitia, Gipuzkoa, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Aizkibel Library Extension / Estudio Beldarrain" 18 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773726/enlargement-of-aizkibel-library-estudio-beldarrain/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Jon Cazenave

西班牙阿斯科伊蒂亚图书馆扩建项目 / Estudio Beldarrain

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.