the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. Spain
  5. Díaz y Díaz Arquitectos
  6. 2015
  7. CEIP Sada Extension Building / Díaz y Díaz Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

CEIP Sada Extension Building / Díaz y Díaz Arquitectos

  • 15:00 - 25 September, 2015
CEIP Sada Extension Building / Díaz y Díaz Arquitectos
CEIP Sada Extension Building  / Díaz y Díaz Arquitectos, © Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

© Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez + 19

  • Surveyors

    Antonio Pazos García, José Luis Pardo Pérez
  • Constructor

    Obras y servicios Gómez Crespo S.L.
  • More Specs Less Specs
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

Text description provided by the architects. Sada, located in the region of La Coruña As Mariñas, in the Galician Rias Altas, occupies a central position in the coast of Betanzos estuary, characterized by an extraordinary beautiful landscape and a mild Atlantic climate with very few thermal fluctuations. With 14,000 inhabitants and 20 Km distant from the provincial capital, La Coruña, it´s nowadays part of the metropolitan area.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The building of the CEIP Sada y sus Contornos, built in 1923, is a modernist building with structural protection in the PGOUM of Sada. It is a genuine example of civil architecture defrayed by the emigration, so abundant in the area.

Section
Section

The center occupies a plot situated on the coastal border, with access from the Av. of Sada y sus Contornos. The rear side of the building which is intended as a playground and enjoys excellent views over the estuary of Betanzos, as it is located well above the the Promenade.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The building is in a good state of preservation, but it was unable to give satisfaction to the growing demand of school places in the area. In fact, that demand has responded so far with the installation of prefabricated modules that occupied the free space for games and they supposed a negative impact, both from a functional and architectural point of view.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The Project plans, in the first place, the expansion of the centre with new teaching spaces capable of meeting the needs of the present, according to regulations, so that they are functionally integrated with the existing building. Secondly, the value of the modernist building through the elimination of the prefabricated buildings and the negative impacts, recovering the outdoor space for games. Thirdly, the opening of the assembly to the excellent views enjoyed by the plot, looking for the landscape integration and improvement of the environment, redefining in that area the maritime facade of Sada.

-1 Floor Plan
-1 Floor Plan

The architectural solution is an external building, in the basement, that takes advantage of the slope toward the promenade and opens to it with a glass facade that is integrated into the slope, with a minimal visual impact, using a basis of slats of wood painted with the colours of the existing vegetation.  This new building is set up as a new basement of the modernist building, which is entirely visible. The flat accessible roof of the new building is now the new playground, with a more permeable new enclosure, which allows the views to the sea.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The movement inside of the site is resolved by ramps to create an accessible itinerary from the main entrance and the existing building, to the new building. The access to the basement, on the ground floor of the existing building, is reformed opening the space of the stairs to the entrance hall. In the basement the connection with the building is once more reformed to integrate both buildings.

Detail
Detail
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "CEIP Sada Extension Building / Díaz y Díaz Arquitectos" 25 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773723/ceip-sada-extension-building-diaz-y-diaz-arquitectos/> ISSN 0719-8884