the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. ARTechnic architects
  6. 2014
  7. SRK / ARTechnic architects

SRK / ARTechnic architects

  • 15:00 - 15 September, 2015
SRK / ARTechnic architects
SRK / ARTechnic architects, Courtesy of ARTechnic architects
Courtesy of ARTechnic architects

Courtesy of ARTechnic architects Courtesy of ARTechnic architects Courtesy of ARTechnic architects Courtesy of ARTechnic architects + 34

  • Architects

  • Location

    Meguro, Japan
  • Architect in Charge

    Kotaro Ide
  • Assistant

    Ruri Mitsuyasu
  • Area

    176.0 sqm
  • Project Year

    2014
Courtesy of ARTechnic architects
Courtesy of ARTechnic architects

Text description provided by the architects. By expanding and adjusting the existing land condition and nature within, I have attempted to create a space which provides dwelling as like a part of the nature.

Courtesy of ARTechnic architects
Courtesy of ARTechnic architects

The shape has been finalized rationally and organically in the forming process of dealing with the site condition and requested function. Not only the result of the form being organic, by paying attention to the organic matter of the planning process, the process itself perhaps produced the organic space.

Courtesy of ARTechnic architects
Courtesy of ARTechnic architects

There was a 3.7m height difference and were a lot of tall trees left at the top of the hill by the boundary of the site. Since the earth retaining wall has been required for utilizing these trees to create the view from the upper floor, not only the wall has been taken an advantage of becoming as a part of the architecture, it even has been made to grow to form the external shell. The earth retaining wall of the lower floor has been raised in the form of a spiral shape and wrapped around the building, involving the exterior space as an external shell of the upper floor. The entire exterior wall of this house was formed by this external shell. The upper floor surrounded by this wall and tall trees was cut by glassed windows to separate from the exterior, creating an atmosphere of dwelling directly in a rocky mountain. The functional requirement as a house was satisfied by furniture.

Floor Plan
Floor Plan

The exterior wall, leaning toward outside creates an effect of reducing the spacial pressure, leads natural sunlight and also reflects it into interior space. I was able to meet the client’s expectation “shutting off the view from neighbor, but obtaining the feeling of open space”.

Courtesy of ARTechnic architects
Courtesy of ARTechnic architects

I treated the wall as a man made nature, fulfilled the function by furniture and blocked the air by glass for human to reside in. It is the origin of Japanese architecture for furniture and windows to collateral the performance as a house, though I aimed to obtain a sense of European strength which provides living by furniture in remain and stones structures.

Section
Section

In addition, the house holds a complexed spatial composition, though it creates a reasonable and comfortable thermal environment by external wall insulation and underfloor heating/cooling system.

Courtesy of ARTechnic architects
Courtesy of ARTechnic architects

View the complete gallery

About this office
Cite: "SRK / ARTechnic architects" 15 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773642/srk-artechnic-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of ARTechnic architects

日本SRK住宅 / ARTechnic architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.