the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United Kingdom
  5. Ayre Chamberlain Gaunt
  6. 2015
  7. The Alpine Place / Ayre Chamberlain Gaunt

The Alpine Place / Ayre Chamberlain Gaunt

  • 11:00 - 15 September, 2015
The Alpine Place / Ayre Chamberlain Gaunt
The Alpine Place / Ayre Chamberlain Gaunt, © Hufton+Crow
© Hufton+Crow

© Hufton+Crow © Hufton+Crow © Hufton+Crow © Hufton+Crow + 22

    • Contractor

      Jaysam Contractors
    • Structural Engineer

      Pindoria Associates
    • Mechanical & Electrical Engineer

      David Unerman Associates / Bannerman Consulting Engineers
    • Total cost

      £25m
    • More Specs Less Specs
    © Hufton+Crow
    © Hufton+Crow

    Text description provided by the architects. Ayre Chamberlain Gaunt has completed its first major project in the form of an exemplary large-scale mixed- use development in Brent, North London. The practice won the commission in 2011 against stiff competition. Having initially been approached to build out an existing consent on the site, the practice secured the project after convincing the client to start from first principles and to build an entirely different scheme thereby maximising site value.

    Site Plan
    Site Plan

    The new development is made up of four blocks comprising 144 residential units, 1,800m2 of B1 office accommodation and five live/work units, as well as underground car parking spaces. The scheme delivers much-needed housing to the area, providing a mix of larger than average 2-, 3- and 4-bedroom units, 3- bedroom duplexes, and 4-bedroom houses.

    © Hufton+Crow
    © Hufton+Crow

    The architectural and material quality creates buildings that are contextual and contemporary, reflecting the industrial urban history of the area. Buff brick is the primary component for buildings A – C. Building D is different in appearance and reverses the materiality of the others by being clad in wooden veneered panels (Parklex), reflecting both its orientation to the other buildings and its use, containing a significant area of B1 use class. These materials bring a timeless quality to the buildings.

    © Hufton+Crow
    © Hufton+Crow

    The elevational treatment has been a key consideration throughout the design process. The three brick buildings have been designed with a unique composition to the front street, each enjoying its own identity.

    © Hufton+Crow
    © Hufton+Crow

    The main facades comprise a carefully considered rhythm of recessed balconies and feature perforated brick screens. To avoid stacked repetition in the elevation, the apartments have been designed so that they are able to flip in plan. The ‘jali’ perforated brick screens add visual interest to the façade while providing privacy for the residents.

    Duplex Unit
    Duplex Unit

    The larger rear block plays on a composition of projecting and recessed balconies. Balconies of differing widths and depths create a dynamic facade as a perfect backdrop to the relatively calm front blocks.

    © Hufton+Crow
    © Hufton+Crow

    Double-height live/work units positioned to the front of the scheme, designed in collaboration with the artists’ charity ACAVA (the Association for Cultural Advancement through Visuals Art), add animation to street level.

    4 bed house
    4 bed house

    Ample amenity spaces are provided with a dedicated ‘play space’ to the north of the site. The courtyard spaces are designed to encourage social interaction among the residents and are accessed across the scheme. All apartments exceed London Housing Design Guide spatial standards and feature private amenity space in the form of large balconies and rooftop terraces.

    © Hufton+Crow
    © Hufton+Crow

    Throughout the design process improvements were made to the wider public realm. Steps such as ensuring better highways and planting more trees help to improve the local area and benefit the existing community and future residents. A new controlled ‘home zone’ area minimises all but essential vehicular access, thereby creating an improved pedestrian realm.

    Typical Apartment Layouts
    Typical Apartment Layouts

    Landscaping (by Ayre Chamberlain Gaunt) has been designed to optimise the amenity value of the communal spaces, encouraging a sense of community and engagement. Landscaping also provides privacy at ground floor level while carefully positioned circulation cores ensure passive surveillance.

    © Hufton+Crow
    © Hufton+Crow

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "The Alpine Place / Ayre Chamberlain Gaunt" 15 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773626/the-alpine-place-ayre-chamberlain-gaunt/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.