the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. The Netherlands
  5. GAAGA
  6. 2015
  7. Tea House 'Tuin van Noord' / GAAGA

Tea House 'Tuin van Noord' / GAAGA

  • 09:00 - 15 September, 2015
Tea House 'Tuin van Noord' / GAAGA
Tea House 'Tuin van Noord'  / GAAGA, © Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

© Marcel van der Burg © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg + 18

  • Structural Engineer

    Adviesbureau Luning BV, Doetinchem
  • Contractor

    Jobo De Bouwers BV, Leiden
  • Client

    Stichting Leidse Uitdaging
  • More Specs Less Specs
© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Text description provided by the architects. Tea house 'Tuin van Noord' is a small scale, low-budget project initiated by local residents. It functions as a community gathering place located in a local park in Leiden (NL), a historic city in the Netherlands. The tea house accommodates a seating area, a kitchen, a space from where outdoor games can be borrowed and a multifunctional space intended both for temporary exhibitions of local objects - a so-called neighbourhood museum - and meetings.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The project was initiated in 2011 and is sponsored by several Dutch funds including Fonds 1818, VSB fonds, Druckerfonds, and the municipality of Leiden.

Floor Plan
Floor Plan

The tea house is situated in a local park that is being revitalised in order to give it a more central function in the district and to improve its role as 'a green heart' in the neighbourhood.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Tripod

The tea house, almost completely made of prefabricated structural wooden elements, has a three-legged shape. In the middle - where the three legs meet - the seating area is situated, thus emphasizing its central function. Large windows on all sides make it possible to look in every direction and to experience a panoramic view on the park. The three legs themselves include the other program: the neighbourhood museum in the shortest leg, the kitchen, the games-to-borrow point, the entrance and lavatory in the two longer legs.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

To make it a whole, the three legs are sandwiched between large horizontal planes: the wooden roof and the terrace. Both roof and floor are extended in order to create a sensation of continuity between interior and exterior. The curved inner corners of both planes soften the shape and make it more fluid. As a logical response to its freestanding position in the park, the tea house has an all-round shape; it doesn't have a traditional front or back side.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Building system and sustainable design

A distinctive element in terms of sustainability is the use of a reusable, demountable and massive wooden construction made of renewable en sustainable produced wood. In the design the possibilities of massive cross-layered wood have been explored and the architectural  potential of this material has been fully exploited.

Structure Diagram
Structure Diagram

Instead of complex installation techniques, simple and passive solutions have been used to realise a good energy performance. For example, the building consists of highly insulated walls and glazing systems and it makes optimal use of natural light during the day. The size of the extension of the curved roof is adapted to the position and angle of the sun, which decreases the heating effect of solar-radiation during summer, yet it makes use of solar energy during other colder seasons when the position of the sun is low. For heating a simple low heating temperature system is used. The roof is provided with green vegetation which supports and improves water management, insulation, heat absorption and bio-diversity.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Social aims

One of the main aims of the project is to strengthen social cohesion and mutual respect amongst local residents. In this regard the tea house plays an important role in connecting different people in the neighbourhood; old and young, vital and vulnerable, natives and immigrants can meet in the tea house. Also, by organizing a wide range of activities the tea house offers the opportunity for locals to get more involved in society and contribute to the liveability and social qualities of the neighbourhood.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Trust

The tea house is owned by a foundation which is managed by local residents, a principle inspired by so-called "trusts" in England. The foundation is a non-profit organisation, any profit is reinvested in the neighbourhood by organizing activities, maintenance of green areas, etcetera.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Tea House 'Tuin van Noord' / GAAGA" 15 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773623/tea-house-tuin-van-noord-gaaga/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments