the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. o2a’s Proposed Tel Aviv University Building Controls Natural Light and Wind for a Sustainable Solution

o2a’s Proposed Tel Aviv University Building Controls Natural Light and Wind for a Sustainable Solution

  • 08:00 - 20 September, 2015
  • by
o2a’s Proposed Tel Aviv University Building Controls Natural Light and Wind for a Sustainable Solution
o2a’s Proposed Tel Aviv University Building Controls Natural Light and Wind for a Sustainable Solution, Courtesy of o2a Studio
Courtesy of o2a Studio

o2a Studio has unveiled their proposal for the Lorry I. Lokey School of Management at Tel Aviv University. Part of an invited competition, the design brief required a two-phase proposal sited at the focal point of the Tel Aviv University Campus: an initial 3,500 square metres of classrooms, offices and an auditorium and a future 1,500 square metres of extra classes and offices. Though not selected for the final design of the school, the o2a Studio proposal for the Lorry I. Lokey School of Management encompasses contextual, programmatic and climatic concerns in an elegant solution. Read more about this proposal after the break.

Courtesy of o2a Studio
Courtesy of o2a Studio

To minimize the building footprint, the building is extruded from its maximum height. The planned second phase is not an addition to the top of the original scheme, but rather a separate extension to the building’s south, consolidating similar programs and minimizing disruptions caused by construction. To maintain the existing walkways, the ground floor of the building remains mostly open and unobstructed, with the exception of its lobby and cafeteria. The auditorium, located on the lower floor of building can be reached both from inside and via an outdoor gathering space and public plaza accessible by the main campus route.

Courtesy of o2a Studio
Courtesy of o2a Studio
Courtesy of o2a Studio
Courtesy of o2a Studio

To avoid direct sunlight in the classrooms, the north façade of the building was rotated to be 45° to the main university plaza. The staff and faculty offices are concentrated along the western façade to maximize views to the sea and ventilate spaces with sea breezes. Every floor is rotated 4° from the floor below, shading each other. Balconies and the slight tilting of each exterior office wall further shade the building. A parametrically designed façade of louvers and perforated aluminum slats provides optimal visibility and light while reducing direct exposure to sunlight.

Courtesy of o2a Studio
Courtesy of o2a Studio
Courtesy of o2a Studio
Courtesy of o2a Studio

The design of the building relies on its internal atrium. Along with acting as a solar chimney to cool the building interior, the atrium contains the building’s vertical circulation, creating a social spine from which the narrative of the project arise. Simple geometric forms made of wooden slats further highlight the continuity of the atrium, while creating good acoustic conditions.

Courtesy of o2a Studio
Courtesy of o2a Studio

  • Architects

  • Project Team

    Omer Barr, Amit Mandelkern, Lotem Kirsht
  • Area

    3500.0 sqm
  • Project Year

    2015

View the complete gallery

Cite: Eric Oh. "o2a’s Proposed Tel Aviv University Building Controls Natural Light and Wind for a Sustainable Solution" 20 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773363/o2as-proposed-tel-aviv-university-building-controls-natural-light-and-wind-for-a-sustainable-solution/> ISSN 0719-8884
Courtesy of o2a Studio

o2a 建筑事务所为特拉维夫大学的可持续性发展所设计的自然光和风的控制系统