the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Australia
  5. Jackson Clements Burrows
  6. 2014
  7. Upper House / Jackson Clements Burrows

Upper House / Jackson Clements Burrows

  • 17:00 - 8 September, 2015
Upper House / Jackson Clements Burrows
Upper House / Jackson Clements Burrows, © John Gollings
© John Gollings

© Shannon McGrath © John Gollings © John Gollings © Shannon McGrath + 18

  • Architects

  • Location

    Upper House, 516-520 Swanston Street, Carlton VIC 3053, Australia
  • Project Team

    Tim Jackson, Jon Clements, Graham Burrows, Chris Manderson, Blair Smith, Simon Topliss
  • Contact Person

    Tim Jackson
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Builder

    Hamilton Marino
  • Structural

    Rincovitch Consultants
  • Fire Engineer

    Con Nicolas
  • Acoustic Engineer

    Acoustic Logic
  • More Specs Less Specs
© John Gollings
© John Gollings

Text description provided by the architects. The Upper House project is a seventeen storey building consisting of 110 apartments and 2 commercial tenancies. The building employs community space as an amenity orientated design principle, acknowledging that sustainability is both social and environmental.

© John Gollings
© John Gollings

The unique composition of the building mass was conceived through a series of urban design gestures. The first conceptual gesture entails anchoring the western portion of the building envelope to what we have termed a “line of continuity” that exists along Swanston St. This edge condition is defined partly by the constraints of an existing DDO (36m) and by more recent developments that have challenged the height limits stipulated by that constraint (in particular the Carlton Brewery Redevelopment as a part of the Melbourne Planning Scheme and the 2007 Comprehensive Development Plan).

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The eastern portion of the mass further anchors the building along Queensbury St. The combined mass is fragmented by a “ravine” that articulates two separate forms. The “ravine” provides an naturally ventilated “breezeway” where occupants access their homes, while also providing a sense of visual and spatial connection to the surroundings.

© John Gollings
© John Gollings

The podium is a solid form of natural concrete and projecting white steel loop balconies. Adjacent to Swanston St and Queensbury St the form is elevated above street level to introduce a partly transparent commercial plinth - articulated as a black reveal. Within this reveal, projecting steel looped windows to the commercial tenancies and the entry lobby, activate and engage with the street frontage.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

An important consideration and compositional outcome is enabled through the programmatic activation of the building as a communal space at level eleven. As an implied physical break in the building "The Observatory" incorporates a lounge, gymnasium and dining space that overlooks a garden roofscape. This gesture activates the “skyline” in a way that provides amenity for residents while enabling the upper section of the building to appear separated from the mass below – a place where occupants can meet, rest, read, eat, and reflect. The mirrored soffit to the upper form creates reflections of the gardens and social activity, providing a visual cue to the elevated garden from street level.

Floor Plan
Floor Plan

The upper form materiality is white glass curtain wall that is partially transparent. The glass finish enables a degree of reflectivity and suggests a more ephemeral lightweight gloss surface that is offset against the matt concrete base. Across the upper and lower facades are a scattering of balconies and windows that tie the facades with an engaging three dimensional quality, through varying cantilevered depths and alternating window placements – a facade with its own topography.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The contrast between the lower and upper mass amplifies the sense of a formal break and the idea of a building which is floating across the skyline” like a cloud”. Upper House is a building that demonstrates a clarity in urban composition and social program that will engage with its context in a new and positive way.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Upper House / Jackson Clements Burrows" 08 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773130/upper-house-jackson-clements-burrows/> ISSN 0719-8884
© John Gollings

上层住宅 / Jackson Clements Burrows

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.