the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Japan
  5. Tadashi Suga Architects
  6. TAKENO Nursery / Tadashi Suga Architects

TAKENO Nursery / Tadashi Suga Architects

  • 02:00 - 7 September, 2015
TAKENO Nursery / Tadashi Suga Architects
TAKENO Nursery / Tadashi Suga Architects, © Yoshiharu Matsumura
© Yoshiharu Matsumura

© Yoshiharu Matsumura © Yoshiharu Matsumura © Yoshiharu Matsumura © Yoshiharu Matsumura + 26

  • Construction

    Yoshikawa-gumi co.,ltd.
  • The person in charge

    Kenichi Ishikawa, Syougo Hira
  • Client

    Kenichi Ohama
  • Site Area

    697.88 m²
  • More Specs Less Specs
© Yoshiharu Matsumura
© Yoshiharu Matsumura

Text description provided by the architects. The site is in a built‐up area. The site is on the corner, and about half of the lap length of the site contacts with a road. Because a nursery school is a public building, it is necessary to mind the environmental consideration to the neighborhood.

© Yoshiharu Matsumura
© Yoshiharu Matsumura

We placed the first floor in the road side and placed the second floor in the depths side. It is a courtyard-shaped plan. This form can get lighting effectively from the outside space of the building’s center. And it was effective for the ventilation.The road side considers the scale feeling of the one-storied house. The sense of oppression to those who pass in the building has been softened by continuing wood wall of red Cedar along the road. An external sash and the louver in the exterior stairway also adopted a wooden sash and the uniformity of the facade was aimed at.

© Yoshiharu Matsumura
© Yoshiharu Matsumura

We had to secure the area of the play garden because we had assumed the plan of the courtyard type on a small site.Because an area was short only in a courtyard, we did piloti space and the roof of the one-storied house part with a garden and acted for the security of the amusement place of children.The piloti can make the playground of shade that defends kindergarteners from severe sunlight at the summer time. It is used as a place of the rest. In addition, it is possible to play even rainy day.The rooftop garden locates it to surround the courtyard.Openness is high because 2F passage is consecutive sash. An activity each other can be seen from both the first floor and the second floor passages. The garden adopted artificial turf to facilitate management. Children run around in the garden in length and breadth inexhaustibility barefoot. Because children who sometimes run in the rooftop garden can look from a road, the atmosphere of the garden reaches it outside. Because we had a plan around a courtyard, we thought it to want to do it for the plan that could go around the garden.

© Yoshiharu Matsumura
© Yoshiharu Matsumura
Floor Plan
Floor Plan
© Yoshiharu Matsumura
© Yoshiharu Matsumura

There is not a dead end and the corridor spreading out forever is a way of the adventure for children and, as various discovery, a place of the encounters, the whole building hangs time in the active space and develops.

TAKENO Nursery / Tadashi Suga Architects, © Yoshiharu Matsumura
© Yoshiharu Matsumura

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "TAKENO Nursery / Tadashi Suga Architects" 07 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773127/takeno-nursery-tadashi-suga-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.