We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Al-Islah Mosque / Formwerkz Architects

Al-Islah Mosque / Formwerkz Architects

© Albert Lim© Fabian Ong© Fabian Ong© Albert Lim+ 14

  • Project Manager:CPG Construction Professionals
  • C&S Engineer:AECOM Singapore
  • M&E Engineer:AECOM Singapore
  • Landscape Architect:Salad Dressing , Kosin
  • Quantity Surveyor:Surbana International Consultants
  • Builder:GTMS
  • Client:MUIS
  • Project Team:Alan Tay, Seetoh Kum Loon, Iskandar Idris, Stephen Lim, Liu Zheng Hao, April Tan, Makhasiri Khanoei, Livina Rahmayanti, Alicia Lazzonroni, Rafael Aronso, Foo Yuet Yee, Fabian Ong, Tan Shuat Zhen, Qistina, Wang Chen Fong
  • Country:Singapore
More SpecsLess Specs
© Albert Lim
© Albert Lim

Text description provided by the architects. Within a densely populated Punggol new town in Singapore, the 3700 sqm Al-Islah Mosque is planned to serve the local Muslim community with a peak capacity of 4500.

© Albert Lim
© Albert Lim

We seek the notion of an 'Open Mosque’. As an integral part of the Punggol community, the new mosque aspires to be a model of openness, reflective of contemporary Islamic aspirations in Singapore. The idea of openness extended beyond the formal manifestation of visual porosity, accessibility and climatic openness, to the embracing of different needs within the Muslim community. At the greater community level, in addressing the role of the mosque in promoting religious understanding.

Section
Section

This ambition for the openness posed much challenges in view of the tight site and its proximity to the neighbouring flats. Physical porosity allows visual connection to the neighbourhood and extends the its spatial field beyond its boundary but poses the issues of sanctity and threshold expected of a mosque. Climatically, poriosity offers much benefit of ventilation and daylighting but presents challenges of protection from the monsoon rain.

© Fabian Ong
© Fabian Ong

OPEN PLAN

We propose a voluminous, open plan on a slightly elevated ground floor to house the main prayer hall. The open-sided prayer space is shielded from the weather by an overhanging canopy that occupies the entire buildable footprint, like a big roof eave.With no boundary walls and mininum enclosing wall, the worship hall is visually and physically accessible on all sides, blurring the distinction between the mosque premise and the street.

© Albert Lim
© Albert Lim

ELEVATED PUBLIC PIAZZA

Linked by a series of grand landscaped terraces from the street, this elevated landscape deck becomes like a public square where 3 distinct volumes housing the Main Prayer block, Islamic Learning Centre and Administration block, sit. Correspondingly, it lends itself as a spill out area for events and activities serving the three program functions, as well as extended praying spaces during peak usage.

Diagram
Diagram

3 VOLUMES

At the urban scale, the massing strategy seeks to create more porosity and human scale. The arabesque screen facades of the 3 blocks are articulated differently to correspond to the different programmatic requirements and climatic responds. But collectively, the blocks with the minaret exude a dignified and subliminal presence while embracing the community spirit.

© Albert Lim
© Albert Lim

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Singapore

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Al-Islah Mosque / Formwerkz Architects" 04 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773123/al-islah-mosque-formwerkz-architects> ISSN 0719-8884
© Fabian Ong

伊斯兰教革命派清真寺 / Formwerkz Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.