Västermalms Atrium / Joliark

Västermalms Atrium / Joliark

Västermalms Atrium / Joliark  - Windows, Chair, HandrailVästermalms Atrium / Joliark  - Windows, FacadeVästermalms Atrium / Joliark  - Windows, FacadeVästermalms Atrium / Joliark  - Windows, StairsVästermalms Atrium / Joliark  - More Images+ 13

Stockholm, Sweden
  • Architect In Charge : Per Johanson
  • Design Team : Cornelia Thelander, Elin Rosenberg, Lars Kockum, Cornelia Lindlöf, Kajsa Paulsson, Skanska Nya Hem.
  • City : Stockholm
  • Country : Sweden
More SpecsLess Specs
Västermalms Atrium / Joliark  - Windows, Facade
© Torjus Dahl / Joliark

Text description provided by the architects. Västermalms Atrium is a large residential project, located right next to Skanska’s new headquarters in Kungsholmen, central Stockholm. The project includes 165 apartments, underground parking, a kindergarten as well as additional spaces.

Västermalms Atrium / Joliark  - Windows, Facade
Courtesy of Joliark

The project consists of two large building-volumes, positioned in the (plan-)shape of a V. Opening up towards southwest, the volumes frame a bright and quiet courtyard space.

Västermalms Atrium / Joliark  - Image 18 of 18
Diagram

The height of the two buildings vary between 7 and 15 floors. The lowest parts are located close to the gables facing “Warfvinges väg”, whereas the tallest parts are located in the centre of each volume. Together, the two volumes form a characteristic skyline, changing as one move around the nearby urban environment.

Västermalms Atrium / Joliark  - Windows
Courtesy of Joliark

Seen from the street, the two buildings appear both dense and robust, with bright grey plaster wrapping around the building exterior. Windows are sparse, partly due to the location of bedrooms. Each large bedroom is provided with a slim balcony, achieving visual variation in the façade. The grey colour of the façade is also repeated in the detailing, ensuring a visual continuity.

Västermalms Atrium / Joliark  - Image 15 of 18
Typical Floor Plan

Seen from the courtyard, the approach is rather different. The façade is based upon modular and repetitive elements which in combination with generously glassed rooms and triangular balconies highlight an openness towards the courtyard – a distinct feature in the project. Grey plaster wraps around the edges, linking the two contrasting concepts.

Västermalms Atrium / Joliark  - Windows, Chair, Handrail
Courtesy of Joliark

The central courtyard is terraced, starting at “Warfvinges väg”, stepping down towards Lustgårdsgatan. Treated as an integral part, the kindergarten-roof is also included in the courtyard terracing.

Västermalms Atrium / Joliark  - Windows, Facade
Courtesy of Joliark

The internal plan is generally organised with three apartments surrounding a staircase; a two-room apartment, as well as two dual aspect apartments, three-room and four-room. Double height attic apartments are located on the top floor, taking advantage of the sloping roof. All of the apartments in the building face the central courtyard.

Västermalms Atrium / Joliark  - Image 7 of 18
Courtesy of Joliark

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kungsholmen, Kungsholmen, Stockholm, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Västermalms Atrium / Joliark " 20 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772136/vastermalms-atrium-joliark> ISSN 0719-8884

Courtesy of Joliark

Västermalms 庭院住宅项目 / Joliark

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.