the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Hall + Bednarczyk
  6. The Nook / Hall + Bednarczyk

The Nook / Hall + Bednarczyk

  • 03:00 - 18 August, 2015
The Nook / Hall + Bednarczyk
The Nook / Hall + Bednarczyk, Courtesy of Hall + Bednarczyk
Courtesy of Hall + Bednarczyk

Courtesy of Hall + Bednarczyk Courtesy of Hall + Bednarczyk Courtesy of Hall + Bednarczyk Courtesy of Hall + Bednarczyk + 20

  • Main Contractor

    Manylion Construction
  • Structural Egineer

    Azimuth Structural Engineering
  • Energy Consultant

    Paul Thornton Design
  • Ecology Consultant

    Abbey Sanders Ecology
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Hall + Bednarczyk
Courtesy of Hall + Bednarczyk

Text description provided by the architects. The Nook is a new-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire. Planning permission for this 250m2 home was secured to replace a drab 1960’s bungalow that had previously occupied a corner of the 1 acre Wye Valley site.

Courtesy of Hall + Bednarczyk
Courtesy of Hall + Bednarczyk

The aim of the project was to establish a durable and flexible home that capitalised on the best qualities of its setting. The plot’s fundamental appeal lay in its combination of attractive rural surroundings combined with good year-round solar exposure.

Courtesy of Hall + Bednarczyk
Courtesy of Hall + Bednarczyk

The construction budget was not overly generous at £325,000 (including kitchen and built-in furniture) equating to £1,300 per m2. A separate outbuilding, providing a carport and garden storage, was allocated a £25,000 budget.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The design adopts the simple, confident massing evident in the region’s agricultural structures, where both traditional stone barns and the spare steel-framed modern structures now used by farmers tend to possess a visual clarity and generosity of scale absent from most rural dwellings. A rectangular floor plan provided efficiency, flexibility and economy. The adoption of a steel frame enabled significant spans to cater for large openings in the building elevation and allowed the structural flexibility to omit floor sections and thereby create expansive and playful spaces within the interior.

Courtesy of Hall + Bednarczyk
Courtesy of Hall + Bednarczyk

The privacy of the house’s rural location enables generous areas of glazing to be employed, illuminating the living spaces with natural light as well as framing views of the surrounding landscape, which appears to pass though the home. Large sliding glass panels open up the elevations to the outside.

First Floor Plan
First Floor Plan

Regional materials are used – the sandstone was quarried three miles away - to help create a building that is intended to have a comfortable affinity with its setting. Consideration was given to the fact that the building would be liable to acquire moss and lichen over time.

Courtesy of Hall + Bednarczyk
Courtesy of Hall + Bednarczyk

The detailing of the house explores a number of vernacular elements and construction techniques through a modern lens. There are a number of examples - a sturdy stone chimney containing flues for internal and external fireplaces which creates a key moment of vertical emphasis on the principal elevation; splayed stone window reveals which have been disc-cut smoothly to contrast with the rugged texture of hand-dressed sandstone walls; a black steel frame that brings visual precision and a grid of graphic separation to the naturally-weathering materials of the elevations; and a built-in settle and welsh dresser that make the kitchen and dining space flexible and accommodating.

Courtesy of Hall + Bednarczyk
Courtesy of Hall + Bednarczyk

View the complete gallery

About this office
Hall + Bednarczyk
Office
Cite: "The Nook / Hall + Bednarczyk" 18 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771922/the-nook-hall-plus-bednarczyk/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Hall + Bednarczyk

英国Nook住宅 / Hall + Bednarczyk