the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Alberto Campo Baeza
  6. 1992
  7. Gaspar House / Alberto Campo Baeza

Gaspar House / Alberto Campo Baeza

  • 05:00 - 16 August, 2015
Gaspar House / Alberto Campo Baeza
Gaspar House / Alberto Campo Baeza, © Hisao Suzuki
© Hisao Suzuki

© Raúl del Valle © Raúl del Valle © Hisao Suzuki © Hisao Suzuki + 12

© Hisao Suzuki
© Hisao Suzuki

Text description provided by the architects. At the client's insistence on absolute independence, it was decided to create an enclosed precinct, a "hortus conclusus" or closed grove.  The house, defined by four enclosure walls of 3.5 meters, is based on a square measuring 18 x 18 meters which is subdivided into three equal parts.  Only the central portion is roofed.  The square is then divided transversely by two, 2 meter high, walls into three parts with the proportions A, 2A, A, the service pieces being located on the sides.  The roof of the central space is taller, 4.5 meters high.  At the points where the low walls intersect with the taller ones, four openings of 2 x 2 meters are made and simply glazed.  It is through these four openings that the horizontal plane of stone paving expands, effectively obtaining a continuity of interior and exterior.

© Hisao Suzuki
© Hisao Suzuki

The white color of all the parameters contributes to the clarity and continuity of the architecture.  The double symmetry of the composition is emphasized by the symmetric placement of four lemon trees, which produce contemplative reflections.

Section - Plan
Section - Plan

The Light in this house is horizontal and continuous, mirrored by the east-west orientation of the courtyard walls.  Simply, a horizontal, continuous, space is tensed by a horizontal light.

© Raúl del Valle
© Raúl del Valle

View the complete gallery

About this office
Alberto Campo Baeza
Office
Cite: "Gaspar House / Alberto Campo Baeza" 16 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771777/gaspar-house-alberto-campo-baeza/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments