All
Projects
Products
Events
Competitions

Winkley Workshop / Kirkwood McCarthy

Winkley Workshop / Kirkwood McCarthy

© David Butler © Tim Crocker © David Butler © David Butler + 15

Renovation  · 
London, United Kingdom
  • Main Contractor

    IMS Building Solutions
  • Basement

    MetBase
  • Structural engineer

    Symmetrys Ltd
  • Staircase engineer

    Constant Structural Design
More Specs Less Specs
© David Butler
© David Butler

Text description provided by the architects. Winkley Workshop is a new three storey 2-bedroom residence on the site of a former upholsterer’s workshop measuring 12m long by 3.7m. Upon this small plot, a 2-bedroom open plan home with strong interconnectivity between internal and external spaces has been achieved.

© David Butler
© David Butler

In order to accommodate the required internal and external areas the original footprint was increased by digging a new basement and extending the roof, which had to be cranked according to daylight angles to protect neighbouring properties. To the street the building is a modest addition, yet upon entry the open-ness and scale of the property is revealed. To each floor the plan was arranged to prioritise space according to what is used and enjoyed.

Section
Section

The layout was conceived as a vertical sequence from public to private. At basement level an open plan kitchen, dining and living space is designed as an extension of the outdoor area. A brick herringbone floor flows out into the rear private courtyard with a double height void and oversized glazing to blur the delineation between inside, allowing ample daylight and views to this lower level.

© David Butler
© David Butler

The middle mezzanine level is interconnected with the basement level via a library bookcase that faces into the double height void. A curtain partition allows this room to flex its function as a study extension of the living area or a private sleeping area.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

An open plan master with ensuite to the top level leads onto a private balcony, continuing this pursuit of light filled, outdoor based living that distinguishes the residence.

© David Butler
© David Butler

The experience of the property is open and voluminous, achieved through the strategic interplay of floorplates that enable lines of sight through the house. Services and back-of-house functions are located out-of-sight under stairs or in zones with poor daylight levels so that the living and bedroom areas are unobstructed and light filled. Internal walls were deliberately avoided to enhance the perceived openness, and thus curtains and joinery are used for privacy and delineation where possible.

Basement
Basement

The minimal presence of internal walls and use of setbacks and cutouts in floorplates, paired with extensive glazing, gives a sense of lightness and openness that belies the scale of the property and its dense urban setting.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Winkley Workshop / Kirkwood McCarthy" 12 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771668/winkley-workshop-kirkwood-mccarthy/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.