the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Japan
  5. Mamiya Shinichi Design Studio
  6. 2013
  7. Pillar Grove / Mamiya Shinichi Design Studio

Pillar Grove / Mamiya Shinichi Design Studio

  • 22:00 - 10 August, 2015
Pillar Grove / Mamiya Shinichi Design Studio
Pillar Grove / Mamiya Shinichi Design Studio, © Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano + 31

  • Structural Engineer

    Tatsumi Terado from Tatsumi Terado Structural Studio
  • Site Area

    171.80sqm
  • Building Area

    134.64sqm
  • Gross Floor Area

    250.02sqm
  • More Specs Less Specs
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. Our newly-built office plan. The site is located in a suburb of Nagoya City, near the last stop of a metro station, and facing a major arterial road. A large development project being undertaken in the surrounding area, will transform the site in years to come. The following points were focused on to carry out the project: Creating the image of a fresh space that will play a key role in our company’s future development. Encouraging rich communication between the staff. Exploring the possibilities of a wooden structure.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The construction was planned with the following considerations in mind: Firstly, concerning the placement of pillars, 30 pillars were placed in a hash-tag layout allowing the creation of a structure that has no load bearing walls inside. Secondly, with regard to the slabs, free-arrangement of the slabs produced differences in height allowing the staff to choose their own custom spaces in the office. Thirdly, regarding the exterior, same-sized openings cover all four walls and give a classic look to the main façade, and provide it with the impression of durability.

Diagram
Diagram

All of these elements came together to create an intentionally designed space that could bear unintended and surprising forms of functionality . Characteristics such as windows cut-off by slabs, windows placed in inaccessible locations, and the staircase peaking out from between slabs contribute to a rich, unusual space—a space that provides the feeling of being in a grove, accomplished through the sunlight shining down via windows on the walls surrounding the inside, —even though the space was created artificially. The rule that presided over the production of this space may appear to recall postmodern architecture. However, if postmodern architecture is recognized as specializing in meaning, this structure has both the strength of meaning and space. What is “postmodern” originally supposed to mean? The reconsideration of historical value is imbued in this architecture.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Mamiya Shinichi Design Studio
Office
Cite: "Pillar Grove / Mamiya Shinichi Design Studio" 10 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771507/pillar-grove-mamiya-shinichi-design-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments