the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. APOLLO Architects & Associates
  6. 2015
  7. NORD / APOLLO Architects & Associates

NORD / APOLLO Architects & Associates

  • 20:00 - 9 August, 2015
NORD / APOLLO Architects & Associates
NORD / APOLLO Architects & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa + 13

  • Structural Engineer

    Masaki Structure (Kenta Masaki)
  • Mechanical Engineer

    Naoki Matsumoto
  • Lighting Design

    Sirius Lighting Office
  • More Specs Less Specs
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Text description provided by the architects. This is a house for a couple in their 40s for spending valuable time with their two daughters. As a motif for the plan, the husband, who is a company owner, chose designs by Alvar Aalto and the small churches that are the heart and soul of people, of which he was influenced when he traveled Northern Europe. The living spaces are filled with the warmth of wood, which is somehow similar to idyllic scenery in Japan.

First Floor Plan
First Floor Plan

The site is flag-shaped (a rectangular site with a pole-like narrow path), and surrounded by neighboring houses from all directions. Due to the strictly regulated setback from three directions, the house has an interior space with a complicated roof shape.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

A large bedroom for the family, storage spaces, a kitchen, and bathrooms are compactly arranged on the first floor, while an expansive open-plan space is placed on the second floor, where all the family members can spend relaxing time. The roof is designed with exposed rafters, which consist of pairs of SPF lumber. Taking advantage of the steep angle, the dynamic sloped ceiling provides the space with expressions of both fineness and boldness.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

Diffused light from a narrow skylight on the north side softly passes through louvered rafters, enclosing the living/dining room with steady natural light. The small loft space above the open ceiling loosely confronts the second floor, and unfolds as a compact but comfortable kids’ room that resembles a tree house.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

At night, cove lighting illuminates the rafters and creates a dramatic expression unlike that of daytime. Use of steel frames for gable beams increase the sharp expression. The loft is intentionally designed without walls. Instead, handrails hang from the ceiling in order to create a space with a unique floating feeling.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

View the complete gallery

About this office
Cite: "NORD / APOLLO Architects & Associates" 09 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771430/nord-apollo-architects-and-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Masao Nishikawa

NORD / APOLLO Architects & Associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.