the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. China
  5. gmp Architekten
  6. 2017
  7. gmp Selected to Design New Library in Suzhou

gmp Selected to Design New Library in Suzhou

gmp Selected to Design New Library in Suzhou
gmp Selected to Design New Library in Suzhou, Entrance of library. Image © Willmore CG
Entrance of library. Image © Willmore CG

gmp Architekten has been selected to design a new library in Suzhou in China. As Suzhou's second library, the building will be constructed in the Xiangcheng area, a newly-constructed part of the city to the North of Suzhou's historic center. Located next to one of Xiangcheng's many artificial water courses, in addition to a traditional library, the building will feature China's first fully automated storage system for 7 million books, as well as other public functions including a cinema and exhibition rooms.

Bird's-eye view from the East. Image © Willmore CG Entrance area of library. Image © Willmore CG Interior. Image © Willmore CG Interior. Image © Willmore CG + 7

Bird's-eye view from the East. Image © Willmore CG
Bird's-eye view from the East. Image © Willmore CG

The exterior of the 42,000 square meter facility features a glass facade with deep horizontal aluminum louvers, intended to invoke the motif of a skewed stack of paper. By contrast, the above-ground storage facility, features a more opaque facade, separated from the rest of the building by a floor with a recessed glass facade and surrounding terrace. At ground level, the building's stacked and skewed form also defines a central plaza, which helps to separate and delineate the building's multiple entrances and functions.

Entrance area of library. Image © Willmore CG
Entrance area of library. Image © Willmore CG

The building is scheduled to start construction in 2016, with completion planned for late 2017.

Interior. Image © Willmore CG
Interior. Image © Willmore CG
  • Architects

  • Location

    Xiangcheng, Suzhou, Jiangsu, China
  • Design

    Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Magdalene Weiss
  • Project management

    Yan Lüji, Kong Buhong
  • Competition design team

    Martin Friedrich, Kong Buhong, Pan Mei Ren Peiying, Fabian Schlitt, Kan Lijing, Mustafa Obaid, Wang Yiqun, Zhang Bowei
  • Team realization

    Bai Yunjie, Martin Friedrich, Kong Buhong, Li Chen, Pan Mei, Yan Lüji, Yao Yao
  • Structural design (concept)

    Schlaich Bergermann and Partner, Sven Plieninger
  • Landscape design

    WES GmbH, Michael Kaschke
  • Client

    Suzhou Library
  • Area

    42000.0 sqm
  • Project Year

    2017
  • Photographs

    gmp

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
gmp Architekten
Office
Cite: Rory Stott. "gmp Selected to Design New Library in Suzhou" 24 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770790/gmp-selected-to-design-new-library-in-suzhou/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Entrance of library. Image © Willmore CG

gmp 中标苏州第二图书馆新建工程设计竞赛