the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Plaza
  4. Spain
  5. Iosu Gabilondo Altuna
  6. 2015
  7. Maala Square / Iosu Gabilondo Altuna

Maala Square / Iosu Gabilondo Altuna

  • 02:00 - 25 July, 2015
Maala Square / Iosu Gabilondo Altuna
Maala Square / Iosu Gabilondo Altuna, © Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

© Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Aitor Ortiz + 31

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Text description provided by the architects. Maala Square is, together with Kalegoen Square, one of the most important living spaces of the town of Elgoibar. In contrast to the cartesian nature of the Kalegoen Square, where the presence of the Town Hall and the influence of the San Bartolome church create a mainly formal open space, Maala Square has always been a vital place, sensitive to the problems of his time, and constantly moving.

Detail
Detail

The proposal aims not only to cover this significant public space, but to keep its changing and informal character. The new deck distinguishes two areas, as the recently completed reform did (just four years ago); one is a specific area for children's games, and the other is a multifunctional area that includes an already covered stage, which is intended for musical performances , theater, etc ,. In the following, the major decisions that have been taken and have tried to transfer to the deck proposal are summarized below:

- The project pursues a unified image of the cover, but without giving them adapt to the characteristics of covered space features (height, protection, ..).

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

- The cover wraps the top and sides of the covering spaces, trying to create a pleasant, warm and unique place, and seeking the optimal acoustics for music, theater performances, etc.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

- Therefore, under the glass roof, a layer composed of wooden slats arranged vertically is proposed. This layer contributes to improve the acoustic characteristics of the indoor spaces, while sieved sunlight coming through the window area.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

- The different levels of openness between the vertical slats creates various degrees of shade on the days the solar incidence is higher, while the level of illumination in the days overcast is still high.

South Elevation
South Elevation

- Primary and secondary structures are made of steel, the most suitable and economical material for this task.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

- As far as possible, the street furniture and the existing vegetation were respected. It is a newly renovated urban space, so that significant changes in its configuration were not required, excluding obviously the cover of the space.

Detail
Detail

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Maala Square / Iosu Gabilondo Altuna" 25 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770626/covering-of-the-maala-square-iosu-gabilondo-altuna/> ISSN 0719-8884
© Aitor Ortiz

西班牙,Maala 广场 / Iosu Gabilondo Altuna

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.