the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Temporal Installations
  4. France
  5. TOMA!
  6. 2015
  7. The PortHole / TOMA!

The PortHole / TOMA!

  • 15:00 - 21 July, 2015
The PortHole / TOMA!
The PortHole / TOMA!, © Tiziano Zannordo
© Tiziano Zannordo

© Photoarchitecture Courtesy of TOMA! © Tiziano Zannordo Courtesy of TOMA! + 34

  • Architects

  • Location

    La Grande-Motte, France
  • Architects in Charge

    Antonio Nardozzi, María Dolores Del Sol Ontalba [TOMA! – team of manufacturers architects]
  • Area

    9.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

Text description provided by the architects. The PortHole pavilion is an experimental architecture, designed by Antonio Nardozzi & María Dolores del Sol Ontalba [TOMA!] for the tenth edition of the FAV at La Grande-Motte, decerned with the Jury and the Public awards.

© Photoarchitecture
© Photoarchitecture

The experimental factor of this pavilion is the way the perspective localized technique is performed: the whole habitable sculpture becomes a flat sign, a virtual porthole on the seafront of La Grande-Motte. Continually evolving, the installation changes its own features with respect to the points of view up to flatten, creating, thanks to its anamorphic nature, a perfect circle.

Courtesy of TOMA!
Courtesy of TOMA!

The anamorphic pattern has been designed by creating ad hoc optical and mathematical processes which, starting from a cube, enable to recreate the pure geometry of the circle – A circling the square exercise!

Site Plan
Site Plan

The contours of the panels composing the installation reinterpret the city panorama by recycling the organic shapes of the buildings of the architect Jean Balladur and the boats surrounding the quay. Its fluctuant shapes, modeled and sculpted as if carved by wind erosion, allow to stroll through, shelter under or sit on. A confortable urban element that invites to discover unexpected optical illusions at the rhythm the spectator tread around.

© Photoarchitecture
© Photoarchitecture

The volume of the pavilion, inscribed in a cube whose side is 3 meters occupying a footprint of 9 m2, is made of 120 MDF boards. Since cutting boards the edges loose the protective film, paint is applied to protect the weakened surface. The pink colour is homage to the FAV.

Diagram 0
Diagram 0

Ethereal appearance is accomplished by creating gaps between the boards and disposing the vertical structure in an angular grid that allows to see the minimal number of metallic pieces from the specific vantage point of view. Layers are then mounted one on another using 1500 metallic screws between them.

© Photoarchitecture
© Photoarchitecture

Metallic structure support, join and separate the wood panels. The MDF boards have holes that let insert the vertical structure and screws are screwed into each other to create a single structure: stable and supportive. The screws and the boards work together transmitting loads from one to another so the pavilion becomes a single object resting on the floor of the port.

© Tiziano Zannordo
© Tiziano Zannordo

Moreover, the particular conformation of the pavilion follows the passage of the wind and does not generate vertical surfaces of contrast.

Courtesy of TOMA!
Courtesy of TOMA!

The PortHole therefore provides an experience completely devoted to the pleasure given by contemplating the landscape while enjoying the coastal breeze and lulled by the waves, the pavilion waves. A place that suggests to slow, interact and confer yourself a moment of reflection bound to last a long time, beyond the ephemeral.

Courtesy of TOMA!
Courtesy of TOMA!

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
TOMA!
Office
Cite: "The PortHole / TOMA!" 21 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770555/the-porthole-toma/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments