All
Projects
Products
Events
Competitions

Bilkent Erzurum Lower School / FXFOWLE

Bilkent Erzurum Lower School / FXFOWLE

© Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer + 18

Schools  · 
Erzurum, Turkey
  • architects Authors of this architecture project FXFOWLE
  • Area Area of this architecture project
    6500.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014

Text description provided by the architects. Conceived as two simple, entwined "ribbons" of enclosed walks, the new Bilkent Erzurum Lower School connects to an existing campus and its geometry, and a natural topography. Located on the outskirts of Erzurum in Eastern Turkey, the 70,000 GSF (6,500 GSM) building is a new Lower School and cafeteria for an existing Upper School campus.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Two-stories high, the school’s upper ribbon gracefully bends to meet grade, creating a new central green for the campus to one side, and a wind-protected entrance and student play area to the other. The upper ribbon contains a dramatic, double-height central cafeteria that connects the school together and is gloriously day-lit from two walls of windows with sweeping views to the South and North. Glazing in the cafeteria is designed around Erzurum’s extreme conditions of cold weather for most of the school year, with ”icicles" as the direct inspiration for pattern and proportions. A robust steel structure is a direct response to the area's seismic conditions. This wing also houses the upper elementary program as well as the library.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The school’s lower ribbon first follows the upper, then "peels" in the opposite direction until it meets the lower grade of the site. This creates a separate entrance and play area for the Lower Elementary program. Rooms in this wing are also double height and connect to daylight on two sides. Upper level reading lofts look over the classrooms.

Perspective Section
Perspective Section

Roof forms follow the continuous slope of the land–a dry desert plain surrounded by the majestic Palandöken Mountain range. The roof forms are lined with wood ceilings which continue to "peel" into the main interior spaces.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Natural materials, such as Turkish travertine, basalt stone and extensive use of wood for ceilings and soffits, blend with the colors and textures of the school’s existing structures while adding a timeless warmth and intrinsic durability.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Erzurum, Erzurum Province, Turkey

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bilkent Erzurum Lower School / FXFOWLE" 24 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770496/bilkent-erzurum-lower-school-fxfowle/> ISSN 0719-8884
© Thomas Mayer

比肯特埃尔祖鲁姆学校/ FXFOWLE

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.