the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Spain
  5. Pereda Pérez Arquitectos
  6. Social Housing in Pamplona / Pereda Pérez Arquitectos

Social Housing in Pamplona / Pereda Pérez Arquitectos

  • 05:00 - 16 July, 2015
Social Housing in Pamplona / Pereda Pérez Arquitectos
Social Housing in Pamplona / Pereda Pérez Arquitectos, © Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 25

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Text description provided by the architects. The project is located on the north limit of the old town of Pamplona, at the end of the plateau where it is placed, next to Ronda Promenade, the limit of the medieval walled area.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

This project has been promoted by the public administration, in order to revitalize the most degraded zone of the old town within the municipal housing plan.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The project was included within a high interest urban plan. The new building, which take up the demolition of an existing one, had to complete the preexisting block and to face a new urban space, a new generation square on the medieval wall. Due to the difficult economic situation, this urban development was postponed, incorporating to the project the definition of a passageway of semi-private nature which allowed the viability of the initiative.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The program consisted basically of apartments to be used as rehousing, which specific detail of the program was unknown at the time of the competition. Exclusively was known that six apartments had to be built; for six rehousing of six families and hence with six different programs, in addition of different trade premises on the ground floor, to promote the commercial activity of the zone and the restoration of a medieval cavern located in the basement of the old building.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Besides the initial uncertainty of the program, the design of the competition aimed, as starting point, for an organizational strategy to solve the necessities of the future rehousing. This plot, facing the urban situation generated, undertook a new approach of the building different to the ones at the surroundings, where the typical rule placed the most important spaces towards the streets, and interior bedrooms. The project linked the position of the bedrooms to the lateral streets and the most public areas of the apartments to the new generation square; and between both located the corridor of humid spaces (bad rooms and clothes lines) which made at the same time more legible the organizational structure designed. Finally, kitchens were placed open to the “livings”, separated by a glass, in coherence with the most public nature of those spaces. 

Main plan
Main plan

At the same time, it was aimed for the most optimal solution for the communications core, in comparison with more “special” solutions considering the formal and special resolution of the stairs, which allowed on a so small plot, an occupation of the surface smaller and hence, more square meters assigned to the apartment surface. It position and small size allowed to locate in one side an apartment of 40 m2 and in the other side one of 65 m2, in which spaces, with certain naturalness, it could be occupied with one single and two rooms apartments with the organizational rule previously established.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The proposal of the competition considering such occupational strategy of the building understood that the development of the plan was optimized and any manipulation would not allow a better solution considering the uses and location criteria. But in the other hand it was possible a development of the spaces of the apartments which allow a higher flexibility as response for the uncertain future of the users. In such way it could be possible to vary, connecting spaces with different levels, from approximately 40 m2 apartment to a 75 m2 and from 65 m2 to 90 m2 making twice the half of the surface, and even reaching a surface of 120 m2. Hence this approach was not only an optimal solution, in addition could cover the usual spectrum of the surfaces of the future programs unknown at this stage.

The communications core, in spite of its optimized configuration, we understood it might have more presence that just a series of stairs where occurs the up and down movement. That one was formalized with concrete PISAS which kept free the risersand hence allowed the light pass through: to understand the stair as a singular space beyond of the functional use and to take advantage of the visual depth in spite of its small size.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

At the ground floor two trade premises connected to the public space, located at both sides of the communication core. In one of them it was integrated the XVI century arched area of the preexisting basement, which had to be preserved.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The project, from the intuition, pretended to be presented as the junction of two pieces following the growth criteria of the old town, where the sum of pieces generated from the public space forms the blocks. In that way it was warrantied a more natural integration, adding its façades, its scale, its fragmentation and composition a certain urban continuity to the existing one.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The design of the façades pays attention to two different situations according the position in the public space: in one side from the streets seeking a certain anonymous presence of the proposal giving continuity to what there “happened”: to the normative trace and rigorous of the axial order in Descalzos street, and apparently without regular pattern as consequence of the character of the “back”  of the buildings at the Ronda Promenade and in the other side from the new square which transformed the party wall in a singular elevation, free of references and normative context. This façade with double level, the spaces in the wall gain a bigger size, big square windows in comparison with the space which face and the enjoyable landscape with a free order which allowed move the uncertainty of the section and program.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The treatment of the party wall of the adjacent nursery was incorporated to the project formalizing finally the passageway. This canvas of the same façade material is folded and absorbs the irregularities of such building which had to be maintained.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Beyond the most organizational questions and others as the attention on the scale, are the fragmentation and piecescoupling. The project has to do with the color and texture of its finishing aiming to coexist with the old, with the patina of the time made material already wore down. Has to be with the design and the composition of spaces in the matter as well as has to be with corner moldings and the gravity artifice. With the chromatic austerity and material which speaks about the time passing, its dry trace, avoiding the superfluous which time finally delete, as integrator mechanism and as all that will be materially adapted to the “time speed” of the already existing. Since the architecture work goes into a correlation of facts in the time which has there occurred, our activity is understood as a part of a sequence.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Pereda Pérez Arquitectos
Office
Cite: "Social Housing in Pamplona / Pereda Pérez Arquitectos" 16 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770295/social-housing-to-rehouse-in-the-old-town-of-pamplona-pereda-perez-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Pedro Pegenaute

Pamplona社会住房 / Pereda Pérez arquitectos