ENEL Pavilion / Piuarch

ENEL Pavilion / Piuarch

ENEL Pavilion / Piuarch - Facade, Cityscape, SteelENEL Pavilion / Piuarch - Image 3 of 20ENEL Pavilion / Piuarch - Facade, Steel, ColumnENEL Pavilion / Piuarch - Facade+ 20

  • Visual Experience : To Do – h+ - (H) Films
  • Systems Design (Mep) : ESA Engineering
  • Greenery Design : Cornelius Gavril
  • Quantities Measurement, Technical Specifications And Safety : GAD Studio
  • Client : ENEL
  • Architect In Charge : Francesco Fresa, Germàn Fuenmayor, Gino Garbellini, Monica Tricario
  • Design Team : Gianni Mollo, Marco Dragoni, Davide Fascione, Enrico Pellegrini, Jenny Spagnolatti, Gianluca Iannotta, Alessandro Leanti, Santiago Trujillo, Anna Zauli
  • Systems Design Mep : ESA Engineering
  • City : Milano
  • Country : Italy
More SpecsLess Specs
ENEL Pavilion / Piuarch - Facade
© Andrea Martiradonna

Text description provided by the architects. The Concept

In designing the ENEL Pavilion for Expo 2015, Piuarch wanted to express the concept of “energy sharing” in an architectural theme. Not through a “building-container,” but rather with the creation of a virtual volume: a place, generated by a grid onto which 650 polycarbonate vectors are grafted. The arrangement of these constantly changing, illuminated vertical elements defines the volume that encompasses within itself a series of other volumes and green courtyards.

ENEL Pavilion / Piuarch - Handrail, Deck
© Andrea Martiradonna

The Structure of the Smart Grid

The pavilion occupies an area of 900 sq.m., overlooking the Decumano (main east-west road). The initial matrix of the project is the intelligent network that ENEL created to power the EXPO site. The basic element of the space – both conceptual and structural – is the grid, which can be seen on the ground. It is precisely this grid, which, by means of a network created with metallic elements carrying the distribution of electricity and the flow of data, conveys the idea of energy sharing. This network is spread across the floor and gives the system a wavy pattern. Grafted onto the network are vectors that represent the system’s nerve endings. Made from clear polycarbonate tubes with a diameter of 150 mm and a height varying between 5.3 and 7 meters, the vectors create a virtual forest, illuminated by a series of LED lights placed on the grid.

3D Model

Interaction and Perception

The interaction between the visitor and the environment is a fundamental part of the concept. The perception that the visitors will have of the virtual volume changes continuously in relation to the point of observation and the movement of people: the alignment, disalignment and overlapping of the vertical elements produces a continuous changing of the visitors’ perception of the space. The vibration produced by the variations of the light accentuates the kinetic effect.

ENEL Pavilion / Piuarch - Facade
© Andrea Martiradonna

The project also proposes a playful aspect that allows the visitor to penetrate freely into the “forest” and to interact with the vectors through unexpected situations of light and sound. Green plays an especially important role in enhancing the experience; in both the three densely wooded courtyards and the areas surrounding the pavilion a great variety of plants and herbs are used that belong to the “Mediterranean garden.” Full of colorful, lingering blossoms, these are designed to adapt to the changing seasons, expressing their message for the entire duration of the Expo.

ENEL Pavilion / Piuarch - Image 10 of 20
© Andrea Martiradonna

The Visit Experience

An elevated walkway is the dynamic experiential path that leads visitors through both the virtual forest and the natural forest. The lush green courtyards make the topic of sustainability the beating heart of the system. The wooden walkway is covered by a printed glass roof that protects against rain and creates a shaded space. A nebulizer system adds to the walk and soft music creates an evocative atmosphere. An interactive informational strip running along the entire path leads visitors into the virtual forest.

ENEL Pavilion / Piuarch - Image 3 of 20
© Andrea Martiradonna

The Control Room

The Control Room is the operational and nerve center of the entire ecosystem. This mirrored environment is inside the virtual forest, and films and interactive elements allows the visitor to understand how the entire intelligent system works. This is complemented by a stage machine composed by kinetic mirrored elements that echo the pattern of the network even in the control room.

Section

A second glassed area has a showroom and entertainment areas that have the virtual forest on one side and a terrace on the other. The glass surfaces are treated to create varying degrees of transparency and reflection, producing a feeling of lightness. The system is powered by energy obtained from photovoltaic panels installed on the pavilion.

ENEL Pavilion / Piuarch - Facade, Steel, Column
© Andrea Martiradonna

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Expo Gate, Via Luca Beltrami, 20121 Milano, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ENEL Pavilion / Piuarch" 18 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770230/enel-pavilion-piuarch> ISSN 0719-8884

© Andrea Martiradonna

2015世博会意大利国家电力馆设计 / Piuarch

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.