the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Smart Design Studio
  6. 2014
  7. Orama Residence / Smart Design Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Orama Residence / Smart Design Studio

  • 16:00 - 16 July, 2015
Orama Residence / Smart Design Studio
Orama Residence / Smart Design Studio, © Sharrin Rees
© Sharrin Rees

© Sharrin Rees © Sharrin Rees © Sharrin Rees © Sharrin Rees + 29

      • Project Team

        William Smart, Lucy Bedbrook, Anita Panov
      • Structural Engineer

        Istruct
      • Heritage Architect

        Tropman And Tropman
      • Planner

        Gsa Planning
      • Quantity Surveyor

        Qs Plus
      • Landscape Architect

        Will Dangar Design
      • Surveyor

        Geometra
      • Certifier

        Building Certificates Australia
      • More Specs Less Specs
      © Sharrin Rees
      © Sharrin Rees

      Text description provided by the architects. The transformation of ‘Orama’, a gracious Victorian villa in Sydney’s Woollahra was a welcome opportunity to work once again with the family for whom Smart Design Studio renovated ‘Mandolong House’ on the lower north shore.  Our brief was to enhance and expand the historic house to suit the changed needs of the family.

      © Sharrin Rees
      © Sharrin Rees

      Built in two stages, the project addressed the original villa as a distinct entity, housing bedrooms, bathrooms, formal living and study spaces. Beautifully-crafted elements of the historic house, such as fireplaces and early paint schemes, were retained. Other parts of the villa were updated with sensitively-chosen fittings and fixtures to bring out the best of the old building.

      Ground Floor Plan
      Ground Floor Plan

      The design approach was to make the old house feel trim, white, and tailored. By contrast, the new addition was designed to be minimal in form and detail, with textured raw concrete extending from the walls out into the garden, punctuated by swathes of water (the pool), vegetation, lawn, and pebbles.

      © Sharrin Rees
      © Sharrin Rees

      A striking double-height living room forms the nucleus of the extension. Six-metre tall windows on the northern side flood the room with light, overcoming the limitations of the south-facing site. We were fortunate in that the owners have an incredible art collection. The bare concrete walls, and gracious rooms of the old house provide a dramatic setting for this.

      © Sharrin Rees
      © Sharrin Rees

      The space of the living room flows into a well-appointed stainless steel kitchen, and into the garden and swimming pool beyond. Upstairs, a guest bedroom and chic bathroom occupy the glassy link between the old and new parts of the house.

      © Sharrin Rees
      © Sharrin Rees

      The new wing has been designed and built with the same intricacy, attention to detail, and superb craftsmanship as the original villa, applied to modern methods of construction. The materials palette of concrete, glass, dark steel, and zinc beautifully complements the chic black-and-white scheme applied to the historic house.

      © Sharrin Rees
      © Sharrin Rees

      Environmentally sensitive elements were stitched into the old and new parts of the house, including hydronic floor heating and cooling, natural cross ventilation and an avoidance of air-conditioning, exploitation of good solar orientation, thermally massive construction, and heat-exchange technology.

      Section AA
      Section AA

      Separated by a century and a half, the two parts of ‘Orama’ stand as beautiful expositions of the best construction standards of their day. 

      © Sharrin Rees
      © Sharrin Rees

      View the complete gallery

      About this office
      Smart Design Studio
      Office
      Cite: "Orama Residence / Smart Design Studio" 16 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770210/orama-residence-smart-design-studio/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments
      © Sharrin Rees

      Orama 别墅 / smart design studio