the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Spain
  5. Perez - Ruiz de Apodaca
  6. 2014
  7. Medical Office Renovation in Entrambasaguas / Perez - Ruiz de Apodaca

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Medical Office Renovation in Entrambasaguas / Perez - Ruiz de Apodaca

  • 05:00 - 18 July, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Medical Office Renovation in Entrambasaguas / Perez - Ruiz de Apodaca
Medical Office Renovation in Entrambasaguas / Perez - Ruiz de Apodaca, © Josema Cutillas
© Josema Cutillas

© Josema Cutillas  © Josema Cutillas  © Josema Cutillas  © Josema Cutillas  + 17

  • Architects

    Carmen Pérez Díaz y Ana Ruiz de Apodaca Johansson
  • Location

    Barrio la Iglesia, 39716 Entrambasaguas, Cantabria, España
  • Project Area

    293.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Client

    Ayuntamiento de Entrambasaguas
  • Collaborators

    Jaime Sánchez Pastor (Building Services)
  • Construction

    SIEC S.A.

  • More Specs Less Specs
© Josema Cutillas
© Josema Cutillas

Text description provided by the architects. The project arises from the need to renovate the old medical office-library of the town, a single floor, long and narrow building, 33.50 m x 8 m, which focuses its main facade south. Half of the building is not in use with the transfer of the library to the new House of Culture; this coupled with the demand of a growing population, enables the entire building to be used for medical purposes, increasing the number of consultations, including extraction and pediatrics.

© Josema Cutillas
© Josema Cutillas

The goal we set ourselves from the start was to create a warm space which accommodated the patient, where the shape, color, material and light make his stay more enjoyable. To this end we first design a parallel front circulation where all offices would be placed facing south, thus improving their conditions of ventilation and sunlight.

Plan
Plan

An orderly strip resulting in rectangular offices with comfortable proportions with a customer service area (table and chairs) and one exploration area. Faced with this orderly and quiet circulation we create another continuous, fluid and dynamic that travels longitudinally through the center. This space is generated from a single gesture: a broken line which unites within its folds the access and waiting areas, a paneled wall of wooden slats between which vibrates a gradation of five shades of color, from blue to green. This element becomes the star of the project, gives warmth to the space and lets us set behind it the secondary uses of toilets, staff room, administration and warehouse.

© Josema Cutillas
© Josema Cutillas

Outside we play with the roundness of the volume preserving its holes and double archway, erasing the superfluous, the decorative overlay. White plastic paint is replaced with a lime plaster favoring the breathability of the walls. The color chosen, a sand tone, is in dialogue with the new House of Culture and evokes the warm tones of the sandstone from the nearby church and the old villages of the area.

Detail
Detail

We use the steel sheet to enhance the access, the window openings and the horizontality of the building. The symmetry of the openings is broken in the southeast corner, which receives visitors and where the project extends the sidewalk and organizes the existing urban elements. The steel sheet unites the openings on the two facades in the corner and some of the vertical rhythm of the interior wood is echoed in the paneling of wooden slats and in the sequence of screen printed glass windows, where color again has a presence.

© Josema Cutillas
© Josema Cutillas

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Perez - Ruiz de Apodaca
Office
Cite: "Medical Office Renovation in Entrambasaguas / Perez - Ruiz de Apodaca" [Reforma de Consultorio Médico en Entrambasaguas / Perez - Ruiz de Apodaca] 18 Jul 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/770105/medical-office-renovation-in-entrambasaguas-perez-ruiz-de-apodaca/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments