the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. New Zealand
  5. Mitchell and Stout Architects
  6. 2014
  7. Te Uru - Waitakere Contemporary Gallery / Mitchell and Stout Architects

Te Uru - Waitakere Contemporary Gallery / Mitchell and Stout Architects

  • 17:00 - 13 July, 2015
Te Uru - Waitakere Contemporary Gallery / Mitchell and Stout Architects
Te Uru - Waitakere Contemporary Gallery / Mitchell and Stout Architects, © Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

© Sam Hartnett © Sam Hartnett © Sam Hartnett © Sam Hartnett + 24

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. The building sits on a steep and constrained site. It’s entered off Titirangi Road, with the galleries stacked up to a height that replicates the scale and proportions of Lopdell House next door. One level down are the education facilities with their own gallery, further down are workshops and storage, and finally the truck dock and parking at lower ground level. 

© Sam Hartnett
© Sam Hartnett

An exterior staircase runs between the buildings, linking carpark to Street.  Above, a glazed bridge links the gallery staff to their offices in Lopdell House, while an upper bridge is a continuation of the gallery onto the roof terrace (a sculpture court or event space).

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

The exterior is clad in pre-coated aluminium sheets. The main almond shaped stair was placed near the entry corner of the building - as a nod to the same arrangement found in Lopdell House. On the back we clipped a glass-sheathed second stair - like a 19th Century fire escape. So, ascending this, you leave the internal world of galleries and look out over bush to the Manukau harbour.

Perspective Section 1
Perspective Section 1

The interior is a mixture of smooth white gallery walls with the solid central core emphasised with unpainted plaster.   

© Sam Hartnett
© Sam Hartnett

 Light is diffused into high spaces- as in the big gallery with the fabric lantern, where the ceiling bends into walls.  Here, the rooflight has been reflected and diffused enough to softly and evenly light the walls on which art will hang. The control of natural light is given a different form in each of the 5 gallery spaces. The gallery is renowned for its craft and pottery, so the gallery spaces vary in scale, accommodating a range of exhibitions.  

© Sam Hartnett
© Sam Hartnett

These internal spaces are linked to give frequent glimpses from one to the other - to animate the work on display and reveal visitors to one another. 

Perspective Section 2
Perspective Section 2

Context:

Lopdell House is a 5 storey structure built in 1930 as the “Titirangi Hotel” (architect:  William Bloomfield). In recent years it has become an important community focus, housing the Titirangi Theatre, and Lopdell House Art Gallery and small businesses.

© Sam Hartnett
© Sam Hartnett

The brief was to use the mandatory seismic upgrade of the Category 1 heritage building, as an opportunity to restore its original design intention while allowing future uses.  This included improving the gallery spaces to meet international art lending requirements, which was in direct conflict with the layout of Lopdell House. Ceiling heights are too low and windows punctuate each wall. We proposed instead to re-house the Gallery in a separate building alongside (Te Uru Contemporary Gallery).

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

The new building is linked to the old by bridges to the upper- level offices, and to a reconstructed roof terrace. 

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Mitchell and Stout Architects
Office
Cite: "Te Uru - Waitakere Contemporary Gallery / Mitchell and Stout Architects" 13 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770034/te-uru-waitakere-contemporary-gallery-mitchell-and-stout-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Patrick Reynolds

Te Uru - Waitakere现代美术馆 / Mitchell and Stout Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.