the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. De Zwarte Hond
  6. 2015
  7. Dockboot Holiday Home / De Zwarte Hond

Dockboot Holiday Home / De Zwarte Hond

  • 22:00 - 7 July, 2015
Dockboot Holiday Home / De Zwarte Hond
Dockboot Holiday Home / De Zwarte Hond, © Michel Kievits
© Michel Kievits

© Michel Kievits © Michel Kievits © Michel Kievits © Michel Kievits + 13

© Michel Kievits
© Michel Kievits

Text description provided by the architects. On the island of Schiermonnikoog off the north coast of the Netherlands, directly bordering the dune landscape, this modest, yet surprisingly spacious, environmentally sustainable holiday home blends perfectly into its surroundings. Due to the extended periods that the family stays there, the island’s maximum domestic footprint of 110m2 was insufficient. The majority of the building’s functions have been programmed into the underground floor, thus achieving the desired spatial quality and size, while maintaining the structure’s affinity with its surroundings.

© Michel Kievits
© Michel Kievits

The L-shaped house is positioned very naturally in the dunes, and its form provides good differentiation between the private and public areas. On the private side, a glass façade offers the occupants an excellent view of the beautiful surroundings. The street façade is closed except for a long horizontal window along almost its entire length, allowing passers-by to catch a glimpse of what is happening inside. As a result, the house is illuminated by sunlight throughout the whole day.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The façade is made of larch-wood of varying widths and colours that will become increasingly grey over time, blending in further with the dunes. The roof – consisting of wood, zinc and moss sedum – will further contribute to this process. The height and form of both roof and façade have been continuously adjusted to the dune surroundings, which also enables the house to develop its own unique character.

© Michel Kievits
© Michel Kievits

The living-room consists of a large, bright open space where the different areas are defined and linked by the slanting roof surfaces. The relationship between the two floors combines privacy with a human scale, allowing family members to use the house in their own way without causing disturbance to others.

© Michel Kievits
© Michel Kievits

The underground floor comprises the bedrooms, bathrooms and sauna. The patio – hidden from view at ground-level by a low wooden wall on the west façade – brings in both sunlight and ventilation. Natural materials such as wood and stone have been used on both the exterior and the interior of the house.

Underground Floor Plan
Underground Floor Plan

In the design, much attention was paid to making the house environmentally sustainable, not only through generous use of natural materials, but also by controlling energy usage. Good insulation, triple-glazed windows, solar orientation, natural shading on the south façade provided by an overhang, and maintenance of a constant temperature in the underground area all contribute to the sustainability of the building. The use of LED lighting wherever possible, and the fireplace in the living room, do the rest. The house fully lives up to Schiermonnikoog‘s ambition of being a self-sufficient island.

© Michel Kievits
© Michel Kievits

View the complete gallery

About this office
De Zwarte Hond
Office
Cite: "Dockboot Holiday Home / De Zwarte Hond" 07 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769829/dockboot-holiday-home-de-zwarte-hond/> ISSN 0719-8884