the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Clinic
  4. Australia
  5. Woods Bagot
  6. Student Led Interprofessional Health Clinic / Woods Bagot

Student Led Interprofessional Health Clinic / Woods Bagot

  • 17:00 - 1 July, 2015
Student Led Interprofessional Health Clinic / Woods Bagot
Student Led Interprofessional Health Clinic / Woods Bagot, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 19

  • Interior Designers

  • Location

    Victoria University, Ballarat Road, Footscray VIC 3011, Australia
  • Design Team

    Bruno Mendes, Chris Free, David Ley, Emma-Louise Hannigan, Jo Dane, Matt Si, Melissa Blandford, Olda Kurdiovsky, Richard Galloway, Sarah Ball
  • Photographs

  • Quantity Surveyor

    Slattery
  • Structural & Civil Engineers

    Meinhardt
  • Services Engineers

    Murchie
  • AV Consultant

    Alder Consulting
  • Building Surveyor

    Gardner Group
  • Landscape Architects

    Cielo
  • Acoustic Consultants

    Marshall Day
  • Traffic Consultant

    Cardno
  • Fire Consultant

    Umow Lai
  • Access ConsultanT

    Architecture & Access
  • More Specs Less Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. The architecture of the Student-Led Interprofessional Health Clinic at Victoria University’s Werribee Campus is uniquely tailored to the clinic’s innovative approach to interprofessional education and health care, while the built form references the unique landscape of Werribee in a U-shaped form.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Much of the architecture and spatial planning of the clinic was influenced by an innovative approach to healthcare in which the ‘client’ is the central focus. Rather than consult with health experts individually relating to each health issue, the client meets with the lead member of an interprofessional team who then collaborates with the team to determine a tailored plan of treatments or consults in a range of areas to meet the holistic needs of the client.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The clinic includes ‘Interprofessional (IP) pods’ where the team, on one side of the pod, can watch and review the lead member, with the client on the other side of the pod via telepresence. The client will not be overwhelmed during assessment with a full team of professionals, yet the pod design will ensure the value of multiple team members providing specialist advice, helping to shape the overall treatment plan.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The teams in the clinic are made up of senior students across a range of health disciplines from Victoria University working together with The University of Melbourne, University of Notre Dame and Kangan Institute of TAFE, under the supervision of expert and registered health practitioners.

First Floor Plan
First Floor Plan

To achieve the complexity required, the clinic includes a range of spaces in addition to the IP pods, including a teaching kitchen for healthy food preparation and an active living laboratory where clients will be assisted in rehabilitation to maximise quality of movement.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The surrounding landscape of Werribee was a major influence in defining the architectural form and profile of the building. The rich tonal landscape of the Werribee farmlands, the rocks and cliffs of the Werribee Gorge, the long snaking Werribee River (in the local Aboriginal language, ‘wirribi’ means spine or backbone), and the paintings of these by Australian artist Fred Williams, were all important visual and tonal cues for the architecture and landscape.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The building forms a large U shape around a central spine of landscaping, with the sculptural profile of the building and vertical sloping windows inspired by the verticality of the gorge rocks and cliffs. By bringing the landscaping into the heart of the building, the rich contextual references to the region are present throughout, creating a visual amenity and release for the users.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The Victoria University Student-Led Interprofessional Health Clinic provides a new health service in Werribee to support and add value to the current health services available in the western suburbs of Melbourne while also serving as an educational innovator, building on the strengths of each discipline. The design aims to not only reflect the unique health service offering, but to provide a sense of community beyond the traditional health facility.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Student Led Interprofessional Health Clinic / Woods Bagot" 01 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769478/student-led-interprofessional-health-clinic-woods-bagot/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Peter Bennetts

大学生跨职业健康诊室 / Woods Bagot

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.