All
Projects
Products
Events
Competitions

KIBE Child Care Centre / Gangoly & Kristiner Architekten

KIBE Child Care Centre / Gangoly & Kristiner Architekten

© Krischner & Oberhofer photography © Krischner & Oberhofer photography © Krischner & Oberhofer photography © Krischner & Oberhofer photography + 22

Graz, Austria
  • Collaborators: Norbert Schindler, Dominik Troppan
  • Structural Consultant: Vatter & Partner ZT GmbH, Gleisdorf
  • Construction Physics/Acoustics Consultant: Vatter & Partner ZT GmbH, Gleisdorf
  • Planning Of Building Systems And Electrical Planning Consultant: Haustechniker ZT GmbH, Jennersdorf
  • Fire Protection Consultant: Norbert Rabl ZT GmbH, Graz
More Specs Less Specs
© Krischner & Oberhofer photography
© Krischner & Oberhofer photography

Text description provided by the architects. A child care centre has to have a differing range of areas to meet the children’s varying perceptive needs. This applies the same way to indoor and outdoor areas. The possibility of social engagement as well as segregation is equally offered. This general pretension to the children’s space is overlaid with the specific site requirements such as noise protection (for the neighbourhood) and the particular topographic situation.

© Krischner & Oberhofer photography
© Krischner & Oberhofer photography

Resulting in a building that creates a flat stretched unique world structured by a diverse sequence of differing spaces such as linger areas or spacious playgrounds. The exterior appearance on the contrary shows a much closed volume growing out of the landscape revealing itself as a closed one-and-a-half-story high volume facing the main adjacent road with a perforated roofscape.

© Krischner & Oberhofer photography
© Krischner & Oberhofer photography

Underneath this spacious roof each kindergarten group and function is strung along the main circulating corridor. Each unit is organized very economical according to its function. But its position to each other in combination with the roofs differing openings creates a varied range of spaces.

Floor Plan
Floor Plan

Throughout the bulding the children will find differing tactile, acoustic and visual stimulations. Be it different materials or spacial situations.

© Krischner & Oberhofer photography
© Krischner & Oberhofer photography

The general structure of the design treats outdoor space the same as indoor space. Spacious connected areas segue on its margins into linger or retreat alcoves and special designed group areas.

© Krischner & Oberhofer photography
© Krischner & Oberhofer photography

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Stiftingtalstraße 89, 8010 Graz, Austria

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "KIBE Child Care Centre / Gangoly & Kristiner Architekten" 28 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769251/kibe-child-care-centre-gangoly-and-kristiner-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.